Rapport: Utbredd diskriminering i Frankrike

TT-AFP

Publicerad 2020-06-22

Demonstranter under en protest mot polisvåld och rasism i Marseille den 13 juni.

Omfattande åtgärder måste vidtas mot rasistisk diskriminering, som har blivit ett utbrett problem i Frankrike. Så lyder slutsatsen i en rapport från ett oberoende myndighetsorgan.

"Människor som har utländsk bakgrund, eller som upplevs ha det, missgynnas när det gäller tillgång till arbete och bostad", slår Defenseur des Droits (Rättighetsförsvararen), vars uppgift är att skydda franska medborgares rättigheter, fast i rapporten.

"De är i större grad utsatta för arbetslöshet, fattigdom, undermåliga bostäder, poliskontroller, dålig hälsa och ojämlik utbildning", står det vidare.

Rapporten bygger bland annat på undersökningar av hur många som drabbas av diskriminering med anledning av hudfärg. Vid den senaste undersökningen, 2016, svarade elva procent att de har utsatts för sådan diskriminering, jämfört med sex procent 2008.

"Systemet bär skulden"

"Diskriminering är inte resultatet av individuella reaktioner, några enstaka hr-chefer som vägrar anställa svarta eller araber", skriver Defenseur des Droits chef, den tidigare justitieministern Jacques Toubon, i rapporten och tillägger: "Hela systemet bär skulden".

Han föreslår bildandet av ett organ med särskilt fokus på diskriminering som bättre ska kunna dokumentera misstänkta fall, samt nationella kontroller för att upptäcka rasistisk diskriminering på arbets- och bostadsmarknaden. Samtidigt bör man göra det enklare att driva diskrimineringsärenden i domstol och göra straffen mer avskräckande, anser Toubon.

Macron lovar krafttag

Tidigare i juni varnade människorättsorganisationen Human Rights Watch för att fransk polis, på grund av allt för långtgående befogenheter, har möjlighet att "genomföra diskriminerande och kränkande kontroller av pojkar och män som är svarta eller har arabiskt ursprung".

Flera protester mot systematisk rasism har hållits den senaste tiden i Frankrike, precis som i USA och på andra håll i världen.

Frankrikes president Emmanuel Macron lovade nyligen att ta krafttag mot rasism i ett tv-sänt uttalande, där han konstaterade att människors "namn, adress och hudfärg" kan påverka deras chanser i livet.