Publicerad:
Uppdaterad:

Trump-ministrar hölls till svars för lagtrots

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
USA:s justitieminister William Barr. Arkivbild.
Foto: John Bazemore/AP/TT
USA:s justitieminister William Barr. Arkivbild.

USA:s representanthus har röstat för att hålla justitieminister William Barr och handelsminister Wilbur Ross till svars för lagtrots, anklagade för att ha undanhållit information om en omtvistad planerad fråga i nästa års folkräkning.

Frågan om medborgarskap i frågeformuläret för nästa års folkräkning antogs minska svarsfrekvensen bland grupper som brukar rösta på Demokraterna, vilket kan göra att deras områden får mindre tyngd än vad de borde ha i framtida val. Regeringen angav dock flera helt andra skäl till varför de ville ha med frågan, vilket gjorde att Demokraterna ville fråga ut ministrarna i kongressutskott.

Omröstningens resultat blir sannolikt enbart en symbolisk protest mot president Donald Trump och hans regering. Eventuella rättsliga efterspel ska nämligen skötas av det justitiedepartement Barr är chef över. Barr och Ross har tidigare hävdat att de visst har samarbetat med utskottet. Inför onsdagens omröstning kallade de i ett uttalande omröstningen för ett pr-trick.

Trump och hans regering fick tidigare i juli nej från Högsta domstolen om att ha med frågan i folkräkningen. Trump sade då att han skulle göra allt i sin makt för att frågan skulle vara med. Han gav dock senare upp sina försök att få med den.

Frågan har varit med tidigare, men inte i en fullskalig folkräkning sedan 1950.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: