Sydkorean oväntat vald till ny Interpol-chef

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Sydkoreanen Kim Jong-Yang valdes av Interpols generalförsamling till den internationella polisorganisationens ordförande under en omröstning i Dubai. Arkivbild.
Foto: Kang Kyung-kook/AP/TT
Sydkoreanen Kim Jong-Yang valdes av Interpols generalförsamling till den internationella polisorganisationens ordförande under en omröstning i Dubai. Arkivbild.

NYHETER

Sydkoreanske Kim Jong-Yang har valts till ny chef för polisorganisationen Interpol. Beskedet kom något oväntat, då ryssen Aleksandr Prokoptjuk var förhandstippad till att efterträda den försvunne Meng Hongwei.

Den internationella polisorganisationens medlemmar har samlats till ett fyradagarsmöte i Dubai där en av huvudpunkterna på dagordningen varit att utse en ny ordförande.

Förhandstippad att ta över ordförandeklubban från Hongwei var ryssen Aleksandr Prokoptjuk. Han är för närvarande chef över Interpols Moskvakontor samt Europas vice ordförande i organisationens verkställande kommitté.

Högt uppsatt

När kongressdeltagarna lagt sina röster stod det dock klart att sydkoreanen Kim Jong-Yang blir ny Interpolchef.

"Delegater närvarande på Interpols generalförsamling har valt Kim Jong-Yang från Republiken Korea (Sydkorea) till organisationens nye chef", skriver Interpol i ett pressmeddelande.

Sydkoreanen Kim Jong-Yang har sedan september varit den högst uppsatta i polisorganisationens verkställande kommitté. Efter generalförsamlingens omröstning klättrar nu Kim Jong-Yang från posten som första vice ordförande till ordförande för Interpol.

Amerikanskt stöd

Den nyvalde polischefen var inte utan uppbackning när medlemsländerna gick till valurnan på onsdag morgon svensk tid.

Under tisdagen visade USA:s utrikesminister Mike Pompeo öppet sitt stöd för den sydkoreanske Interpoltoppen.

"Vi uppmanar alla länder och organisationer som är en del av Interpol och som respekterar rättstatsprincipen att välja en ledare med integritet. Det tror vi Mr. Kim kommer ha", sade Pompeo till reportrar på plats i Dubai, enligt Hongkongbaserade tidningen South China Morning Post.

Att omröstningen skedde mitt i mandatperioden beror på den tidigare Interpolchefen Meng Hongweis försvinnande under en hemresa i Kina i september. Enligt kinesiska myndigheter utreds han misstänkt för korruption, men var han befinner sig är fortfarande okänt. Sedan försvinnandet har dock Hongwei lämnat posten som Interpols ordförande.

Publicerad:

LÄS VIDARE