Fallskärmsförbundet: ”Är extremt riskfyllt”

Uppdaterad 2019-03-13 | Publicerad 2018-02-17

Mannen störtade mot marken från 22 våningen.

Av uppgifter till Aftonbladet att döma rörde det sig om ett basejump.

– Vi tar starkt avstånd från den sporten, säger PeO Humla, ordförande i Svenska fallskärmsförbundet.

Basejumping är en extremsport som går ut på att hoppa fallskärm från fasta anläggningar som byggnader, broar, tevemaster eller bergsklippor.

– Men det handlar inte om fallskärm. Utrustningen de använder är att beteckna som ”fallskärmsliknande”, säger PeO Humla.

Det är en välkänd sanning att de som ägnar sig åt basejumping är tränade fallskärmshoppare men förbundet vill inte kännas vid dem.

– Det går inte att förbjuda någon att hoppa från en bergsvägg och vi vet att det är ett mindre antal medlemmar som ägnar sig åt det men vi tar starkt avstånd från sporten och har ingen önskan alls att inkorporera detta i vårt förbund.

Små marginaler

Marginalerna i basejumping är minimala.

– Det är ett väldigt snabbt utlösningsförfarande och marginalerna är så små att den minsta, minsta lilla fördröjning slutar i katastrof. Det är extremt riskfyllt.

I Norge har man resignerat inför basejumping från vissa, begärliga klippor och ordnar kurser för att öka säkerheten.

Samtidigt har sporten förbjudits vid exempelvis Trollväggen, främst på grund av att eventuella räddningsinsatser bedöms för riskabla.

– Varje år dör väldigt duktiga och erfarna killar och tjejer när de prövar basejumping. Det är väldigt, väldigt farligt, säger PeO Humla

Att hoppa från byggnader är i sig inte olagligt men att ta sig upp på exempelvis ett tak kan innebära olaga intrång.

Följ ämnen i artikeln