Tidigare sexslav rörde Säkerhetsrådet till tårar

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:

Yazidiska Nadia Murad Basee Taha hölls som sexslav av Islamiska staten i tre månader.

I går höll hon ett känslosamt tal inför FN:s säkerhetsråd.

– Jag ber er, gör er av med Daesh (IS, red.anm). Jag har sett vad de gör mot pojkar och flickor.

Den 21-åriga yazidiern Nadia Murad Basee Taha tillfångatogs av terrorsekten Islamiska staten i augusti 2014. Hon fördes med buss till staden Mosul i Irak tillsammans 150 andra yazidiska familjer.

I fredags berättade hon för FN:s säkerhetsråd om tillfångatagandet och de tre månader som följde.

– Hela vägen så förödmjukade de oss. De tog på oss, våldförde sig. I en byggnad fanns det sedan tusentals yazidiska familjer och barn som de använde som gåvor.

Nadia hamnade i händer på en av IS-medlemmarna. Han bad henne att konvertera till islam, men hon vägrade. Sedan sa han att de skulle gifta sig.

– Den natten slog han mig. Han sa att jag skulle ta av mig kläderna. Sedan satte han mig i ett rum med vakterna och de våldsförde sig på mig tills att jag svimmade.

”Det måste upphöra”

Tortyren fortsatte varje dag för Nadia.

– Han tvingade mig att bära kläder som inte täckte min kropp. Jag torterades. Jag försökte fly men blev stoppad av vakter. Då slog han mig igen, berättade Nadia för Säkerhetsrådet.

Efter tre månader lyckades hon till slut att fly. Hennes budskap till FN var kristallklart.

– Slutligen. Jag ber er, gör er av med Daesh. Jag har sett vad de gör mot pojkar och flickor. Jag fick genomlida det här på grund av IS. Alla de som tvingas genomlida samma sak genom trafficking och folkmord måste ställas inför rätta, så att kvinnor och barn kan leva ifred i Syrien, Irak, Somalia och Nigeria, överallt. Brotten måste upphöra idag, tack så mycket.

”Är ett folkmord”

Efter att ha berättat om sina fruktansvärda upplevelser var hon märkbart påverkad.

Hennes tal möttes av applåder från Säkerhetsrådet.

– Jag har varit på många sammanträden med rådet och vi applåderar inte. Men vi applåderar för en otrolig ung kvinna, sa USA:s FN-ambassadör Samantha Power.

Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter menar att IS förföljelse av yazidier kvalificerar sig som folkmord och man har uppmanat Säkerhetsrådet att be Internationella brottmålsdomstolen att ställa de ansvariga inför rätta.

Publicerad: