Mystiska dödsfall i Ukraina

Uppdaterad 2015-05-08 | Publicerad 2015-05-04

På tre månader har tio av förre presidentens anhängare dött

Minst tio proryska anhängare har dött under mystiska omständigheter i Ukraina de senaste tre månaderna.

– Jag misstänker att flera av dessa dödsfall inte är självmord, säger statsvetaren Mi Lennhag till TT.

De två senaste dödsfallen bland den tidigare presidentens, Viktor Janukovytj, anhängare inträffade bara timmarna efter varandra.

Den 15 april hittades den tidigare parlamentsledamoten Oleg Kalasjnikov skjuten till död utanför sin lägenhet.

Nästa dag sköts journalisten och tidigare chefredaktören Oles Buzyna ihjäl på trottoaren utanför sitt hem av okända män i en förbipasserande bil.

Men dödsfallen bland de oppositionella i Ukraina började i slutet av januari när den tidigare järnvägsdirektören Mykola Serhiyenko låg död i sitt hem i Kiev med ett vapen bredvid.

Därefter har ytterligare sju personer dött under mystiska omständigheter men av polisen avfärdade som självmord.

Det finns inga bevis för att dödsfallen har något samband, skriver BBC:s korrespondent David Stern, men själva antalet under kort tid skapar frågetecken.

Teorierna beror på vem man frågar.

Janukovytj anhängare menar att regeringen bedriver en häxjakt på de oppositionella och att de hotas av orättvisa rättegångar och långa fängelsestraff. Något som driver människor till självmord.

 Regeringen förklarar att de har grund för sina anklagelser och att det är skuld och skam som fått människor att ta sina liv.

 Andra, mer konspiratoriska, förklaringar är att någon försöker tysta de som tillhört Janukovytjs inre cirkel.

Efter de två senaste dödsfallen förklarade Anton Gerashchenko, en högt uppsatt tjänsteman vid inrikesdepartementet, att de båda döda männen var involverade i motrörelsen till demonstrationerna som till slut avsatte Janukovytj för ett år sedan.

Uppdatering 8 maj: I en tidigare version av den här artikeln var Mi Lennhags citat från TT inte korrekt återgivet. Aftonbladet ber om ursäkt för felaktigheten som nu är korrigerad.