Trump kopierar Åkessons recept

Wolfgang Hansson om en kandidat med ”drag under galoscherna”

Europa har länge producerat mängder av populistiska, högerextrema partier.

Nu verkar liknande stämningar raskt sprida sig i USA.

Donald Trump har blivit en amerikansk variant av Jimmie Åkesson.

I perioder har jag varit bosatt i, eller rest mycket i, USA. Min känsla har alltid varit att amerikaner har en sällsynt öppen och välkomnande attityd mot främlingar. Trots en massiv legal och illegal invandring under många år har människor från olika delar av världen snabbt integrerats och blivit en fungerande del av det amerikanska samhället. Rekordsnabbt jämfört med Sverige och de flesta andra länder i Europa.

Inte ens efter de spektakulära terrordåden den 11 september 2001 då tretusen människor dödades spreds några utbredda främlingsfientliga stämningar. President George W Bush och andra politiska ledare var noga med att påpeka att USA inte var i krig mot islam som religion eller muslimer i största allmänhet utan bara mot terrorister.

Men det behövdes inte mer än ett fruktansvärt terrordåd i Paris och en attack utförd av amerikanska muslimer i Kalifornien för att utlösa vad som legat och puttrat under ytan.

Inga lönehöjningar

Den ekonomiska krisen som utlöstes 2008 av Lehman brothers konkurs skakade om USA i grunden. Många tvingades lämna sina hem. Många vanliga amerikanska jobbare har inte fått reallönehöjningar på snart tio år. Konkurrensen även om de mindre attraktiva jobben har hårdnat.

Senaste åren har en ökad fientlighet kunnat märkas mot de illegala flyktingarna från Mexiko och övriga Latinamerika. När Trump gav sig in i kampen om att bli president identifierade han genast attacker mot denna grupp som en språngbräda. Mexikanerna var ”våldtäktsmän och brottslingar”. Han lovade att kasta ut dem och bygga en mur.

Efter Paris, där det visade sig att åtminstone en av terroristerna tagit sin in i Europa via flyktingströmmen, gick så gott som samtliga republikanska presidentkandidater ut och krävde stopp för USA:s mottagande av syriska flyktingar. Donald Trump gick ett steg längre och började tala om speciell övervakning av moskéer.

Hot på hemmaplan

Sen inträffade vad som först såg ut som en ”vanlig” masskjutning i San Bernardino men som snart visade sig vara det mest dödliga terrordådet på amerikansk mark sedan 2001. Gärningsmännen var ett muslimskt par. Mannen född i USA medan kvinnan fick visum för att de två skulle kunna gifta sig. I efterhand visade det sig att hon gett sitt stöd till Islamiska staten, IS, på sociala medier och att mannen troligen varit radikaliserad i flera år.

Plötsligt fanns det ett hot på hemmaplan från tillsynes helt vanliga amerikaner.

När Donald Trump för några dagar sedan krävde att USA skulle stoppa alla muslimer från att resa in i landet trodde jag han gått för långt och att det skulle göra honom omöjlig som republikanernas presidentkandidat. Hans förslag fördömdes av politiker, företagsledare och kändisar. Till och med en superhök som Dick Cheney tyckte Trump var ute och cyklade. Jeb Bush undrade om fastighetsmiljardären förlorat förståndet.

Arga och rädda

Men många republikanska väljare reagerade helt annorlunda. Uppenbarligen visste Trump vad han gjorde. Enligt en opinionsmätning som New York Times/CBS gjort har Trump ökat sitt stöd rejält sedan terrordåden i Paris och Kalifornien. Från 22 procent i oktober till 35.

Undersökningen genomfördes visserligen delvis före Trumps uttalanden om att stoppa alla muslimer men det är ändå anmärkningsvärt att stödet ökar. Trump verkar både fånga de väljare som är arga över handlingsförlamningen i kongressen och de som är rädda för invandringen och terrorn. Människor som fruktar att deras Amerika är på väg att raseras.

Precis som anhängare av populistiska partier i Europa ser sina ledare som sanningssägare betraktas Trump som den ende som vågar säga som det egentligen är.

Han fyller samma funktion som Jimmie Åkesson men påminner i sin stil kanske ännu mer om en hybrid av tandemparet Bert Karlsson och Ian Wachtmeister som lanserade Ny Demokrati.

Trots alla lögner, förnekande av fakta och främlingsfientliga uttalanden ser det ut som Trump fortfarande har tillräckligt med ”drag under galoscherna” för att bli presidentkandidat.