38 döda i terrordådet på tunisiska stranden

Uppdaterad 2015-07-05 | Publicerad 2015-06-26

TUNIS/STOCKHOLM. Gärningsmannen öppnade eld på turiststranden i Tunisiska Sousse.

38 personer sköts ihjäl och 39 skadades.

– Det är kaos på stan och ambulanser överallt, sa svensken Andreas Sterley till Aftonbladet strax efter dådet.

I natt tog terrorsekten Islamiska staten på sig attentatet.

På flygplatsen i Tunis bevakade vakter i skottsäkra västar, beväpnade med automatvapen, ingångarna till avgångshallen på fredagskvällen. Samtidigt anlände media från en lång rad europeiska länder samt USA för att rapportera om fredagens blodiga terrordåd.

Klockan var nästan tolv på dagen på den välbesökta stranden Port El Kantaoui i tunisiska Sousse. Barn och vuxna badade och njöt av den varma solen.

Minst en man tog sig då i land från en jet ski eller en båt. Han var klädd som vilken turist som helst och bar ett parasoll i handen.

Sekunderna senare bröt helvetet ut.

Mannen hade gömt en Kalasjnikov under parasollet och med automatgeväret sköt han mot de solande turisterna. Från stranden gick han enligt vittnen vidare in på Hotel Imperial genom poolområdet och fortsatte att skjuta de han stötte på.

– Han skrattade och skojade, som en vanlig person. Han valde ut vilka som fick leva. Han sa till vissa: ”Du får gå”, säger ett tunisiskt vittne till brittiska the Telegraph.

Valde vilka som fick leva

Samma gärningsman ska ha kastat sprängmedel liknande en bomb, och valt ut brittiska och andra europeiska turister som offer, enligt Telegraph.

Det finns flera motstridiga uppgifter om antalet gärningsmän.

Enligt flera medier rör det sig om tre stycken. En sköts till döds på hotellområdet, en är gripen och den tredje är på fri fot, rapporterar CNN.

Men det finns också uppgifter om två eller enbart en gärningsman.

En hotellanställd säger att det bara var en man bakom dådet:

– Det var bara en... Han var ung och iklädd badbyxor som om han vore en turist, säger han till Reuters.

På bilder som kablades ut på tunisisk tv ses hur en gärningsman från hotellet går ut på en gata i Sousse och ser ut att börja leta efter fler offer.

”Hörde flera skottsalvor”

Henrik Forsberg, 43, från Laxå, kom till Port El Kantaoui i måndags och låg 50 meter från själva skottlossningen.

Först hörde Henrik en smäll och förstod inte vad det rörde sig om. Han såg bara en massa fåglar som flög i väg.

Sen kom människor springande i panik.

– Då dröjde det bara några sekunder innan vi hörde flera skottsalvor och då fattade vi att det är allvar, säger han, till Aftonbladet.

– Man börjar förstå vad som har hänt och hur bra det gick för oss. Det var bara slumpen som gjorde att de inte kom in på vårt poolområde. Det känns väldigt olustigt, säger Henrik som är kvar i Sousse och väntar på att evakueras.

”Såg sina föräldrar dödas”

En brittisk kvinna, Susan Rickets, säger att hon hörde ljudet av ett maskingevär.

– Människor gråter och är helt hysteriska, sa hon, tidigare under fredagen, till Sky News.

En 16-årig brittisk pojke såg sina föräldrar och morförälder dödas. Han vårdas nu på sjukhus för sina skador, rapporterar Daily Mail.

Saera Wilson, 26, från Wales, var på stranden med sina barn och sin fästman, Matthew James, när de blev beskjutna. Fästmannen använde sin kropp som en mänsklig sköld för att skydda henne. Han var täckt i blod när han sa:

– Säg till våra barn att deras pappa älskar dem, berättar Saera Wilson, för Daily Mail.

Han vårdas nu på sjukhus med allvarliga skador.

Tunisiska inrikesministeriet uppger att de flesta döda turister kommer från Tyskland, Belgien och Storbritannien, rapporterar BBC.

En irländsk kvinna finns bland de döda.

Totalt dödades minst 38 personer av gärningsmannen, som också han sköts till döds.

En misstänkt gärningsman gripen

Sent på eftermiddagen greps en misstänkt gärningsman, enligt nyhetsbyrån DPA.

Gärningsmannen som tog sig ut på Sousses gator sköts ihjäl i en skottväxling med tunisisk polis. Enligt flera internationella medier var han student och inte känd av polisen sedan tidigare. Han uppges ha dödats med en bomb på sig och en Kalasjnikov i handen.

I natt tog terrorsekten Islamiska staten på sig den blodiga attacken, rapporterar flera internationella medier.

"Vår broder, kalifatets soldat Abu Yihya al-Kairouni, nådde sitt mål på hotell Imperial trots säkerhetsåtgärderna", ska IS ha skrivit på Twitter, rapporterar Reuters.

Tidigare på dagen tog de på sig ett självmordsattentat mot en shiitisk moské i Kuwait där ett stort antal dödades.

Många svenskar i området

200 svenskar befann sig i Sousse vid tiden för attentatet, uppgav UD. De flesta av dem flögs hem redan under gårdagen, men ett fåtal väntar på att evakueras under lördagen. En av dem är Henrik Forsberg och hans familj.

– Vi får inte lämna hotellet och väntar på att få mer information via sms, säger han till Aftonbladet.

Sedan i mars i år har Tunisien haft hög beredskap efter beväpnade islamister gick till attack mot Bardomuseet i huvudstaden Tunis, skriver TT. Dådet krävde 23 människoliv.

Statsminister Stefan Löfven (S) är en av de som fördömer dådet:

– Det är ett fruktansvärt dåd - fegt och rått. Det måste fördömas åt det kraftigaste, sa han tidigare i dag på en pressträff i Bryssel, enligt TT.