Han är största hotet mot Donald Trump

AMES, IOWA. Donald Trump vill bygga en mur mot Mexico för att stoppa invandringen.

Utmanaren Ted Cruz har en ännu mer drastiskt idé.

– Sparka alla 90 000 som jobbar på skattemyndigheten och ställ upp dem längs gränsen så skulle alla vända direkt, väser Cruz småleende in i mikrofonen under publikens jubel.

Det är svårt att veta om han menar allvar eller om förslaget bara är ett sätt att försöka spela underhållare i konkurens med Trump. Idén om att sparka alla skattmasar är dock seriös. Ted Cruz tillhör dem som hatar all statlig inblandning. När jag lyssnar till honom får jag intrycket att det räcker att slaviskt följa den amerikanska grundlagen så sköter resten sig självt.

Opinionsmätningarna i Iowa skiftar som en svensk sommardag men senatorn från Texas ligger antingen etta eller två i alla mätningar. Han anses ha den bästa kampanjorganisationen på den republikanska sidan och många håller honom som den stora favoriten att ta hem Iowa.

Älskad och hatad

Lokalen i en betongbunker till hotell i Ames är galet full. Den svenska brandmyndigheten skulle ha tömt lokalen direkt. Ändå har arrangörerna avvisat en hög åhörare. En elektrifierad stämning av förväntan ligger i luften. Cruz är en kandidat som de flesta antingen älskar eller hatar.

Vid ingången får alla röda klisterlappar med Cruz namn på. Den som vill får också med sig en skylt att köra ner i den frusna marken framför villan.

En kvinna säljer blå tröjor med siffran 45 på bröstet och Cruz namn på ryggen.

– Han kommer att bli USA:s 45:e president, säger hon segervisst.

Jag hittar några som inte är redan hängivna anhängare utan har kommit för att lyssna på vad kandidaten har att säga. Läraren Jeff Lang och hans hustru sjuksköterskan Lee-Ann Lang vill jämföra Cruz med Rubio och Trump.

– Cruz vågar ha egna åsikter. Det gillar vi. Men han är kanske lite extrem ibland.

Religiös stämning

När Cruz kommer in från en sidodörr till tonerna av en countrylåt reser sig publiken upp och jublar. Mobilkameror lyfts över huvudena.

Cruz är klädd i jeans och har skjortärmarna uppkavlade. Ännu en kandidat som vill framställa sig som en man av folket trots att han är raka motsatsen.

Hans röst är dramatisk. Cruz varierar den skickligt. Han skulle säkert inte gilla jämförelsen men hans pastorlika sätt att tala påminner mycket om Barack Obamas frälsarröst i valrörelsen 2008. Precis som över Obamas valmöten vilar det en närmast religiös stämning över församlingen.

Cruz inleder men en lista över saker som han ska göra när han flyttat in i Vita huset. På dag ett.

Där ingår att förbereda åtal mot Planned Parenthood som driver abortkliniker. Avtalet om att Iran ska avstå från att skaffa kärnvapen i utbyte mot slopade sanktioner tänker Cruz "riva i småbitar". Han tänker han beordra flytten av USA ambassad i Israel till den delade staden Jerusalem. Han tänker stoppa "förföljelsen av religiösa i USA".

Smattrande applåder

För varje åtgärd han nämner hörs smattrande applåder och gillande tillrop.

Allt detta ska Cruz göra på första dagen.

Men det är bara början. Därefter tänker han montera ned den allmänna sjukförsäkringen som Obama infört, avskaffa utbildningsdepartementet, säkra gränserna och slå två flugor i en smäll genom att avskaffa skatteverket.

Onekligen en del drastiska förslag. För Cruz handlar det om att gå tillbaka till den amerikanska grundlagen som han anser att Obama och ett antal presidenter före honom våldfört sig på. Cruz är i grunden jurist och en skicklig sådan som nio gånger framträtt i Högsta domstolen. Men han anses också vara senatens värsta principryttare för vilken ordet kompromiss är en enda stor förolämpning.

Hyllar Reagan

Cruz hyllar föregångaren Ronald Reagan och det råder ingen tvekan om att han ser sig som Reagans arvtagare.

– Precis som då håller folket nu på att vakna och vill ta tillbaka sitt land. En väckelsevåg drar över landet.

Cruz, som bär det faktum att många i maktens boningar i Washington hatar honom som en medalj på bröstet, är inte sen att påminna om att även Reagan var hatad av etablissemanget innan han blev vald. Men han vann kalla kriget och besegrade kommunismen.

Cruz lovar att göra samma sak med radikal islamism. Fast den här gången säger han inget om att lägga en bombmatta över IS.

Nästan alla kandidaterna försöker utmåla situationen i USA i mörka färger men Cruz har en närmast apokalyptisk syn på läget. Han talar i termer av att landet står och tittar ner i avgrunden. Han ska rycka bort det från kanten och rädda USA bara väljarna lägger sin röst på honom.

Han nämner inte att han själv var en av de drivande bakom att tvinga den amerikanska staten att ställa in alla betalningar under flera veckor och därmed vara nära att utlösa en världsomfattande börskrasch.

Nu är Cruz, som uppfattas som extremt långt åt höger även av amerikaner, en av dem som har störst chans att få styra USA från positionen som världens mäktigaste man.

För omvärlden är det ingen lugnande utveckling.