Lämnar Löfven – för Vänstern

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2014-01-17

V-ledaren Jonas Sjöstedt tar in Björn Fries för att utveckla partiets socialpolitik

Ännu en tung S-profil ­lämnar Stefan Löfven och tar klivet vänsterut.

Aftonbladet kan avslöja att politikern och ämbetsmannen Björn Fries efter 40 år inom social­demokratin nu ansluter sig till Jonas Sjöstedt och V.

– De prioriterar frågan om medmänsklighet ­högre, säger Fries.

I början av november lämnade advokaten Claes Borgström Socialdemokraterna och anslöt sig till ­Vänsterpartiet.

Aftonbladet kan i dag ­avslöja att ännu en tung

S-profil går vänsterut: Björn Fries, 62. Han var kommunalråd (S) i Karlskrona 1994–2002 innan den då­varande S-regeringen utsåg honom till nationell narkotika­samordnare.

Fries har varit social­demokratin trogen sedan början av 1970-talet. I mitten av 2000-talet spekulerades det i att han skulle bli ny folkhälsominister i Göran Perssons regering.

Björn Fries har fokuserat på kampen mot rasism och missbrukarfrågor.

– Jag vill vara med och ­påverka och jag tycker frågan om omtanke för varandra kommer väldigt långt ned på dagordningen i dag, framför allt ­efter åtta förlorade

år med Allians­regeringen, säger han.

Vill lyfta socialpolitik

Fries menar att V är det enda parti som i dag på allvar lyfter socialpolitiken och situationen för de allra mest utsatta.

– Jag är intresserad av medmänsklighet och vad man kan göra för att bygga ett gott och bra sam­hälle.

Björn Fries menar att de flesta partiers politik i dag står för omsorg om människor, fram till dess att de blir arbetslösa eller sjuka.

– Vi måste reformera ­socialpolitiken och göra den mer positiv och attraktiv för dem vi ska hjälpa. I dag känns den bestraffande och hotfull. Jag känner att jag har själsfränder i V, ­säger han.

Angående vad han ska göra i partiet svarar han:

– Allt är inte bestämt ­ännu men jag ska nog ­hjälpa till med att utbilda politiker och formera politiska budskap på det sociala området. Jag är rätt bra på att kommunicera och få med mig folk i besvärliga frågor, säger han.

Fries hoppas att hans gamla partikamrater inom S inte blir för arga.

– Det här är inte lätt, men det känns okej. Det är inget surt mot S, men nu får jag ett utrymme jag inte har haft de senaste åren. Om jag gör ett bra jobb får vi dessutom ett bredare underlag för en regering som leds av Stefan Löfven. Det är bra för dem också.

Kommer inte att tilldelas någon post

Under en presskonferens kommenterade i dag V-ledaren Jonas Sjöstedt Björn Fries inträde i partiet.

– Jag blev väldigt glad när jag hörde att Björn Fries vill bli vänsterpartist. Jag vet vilken enorm kompetens han sitter på, inte bara från sin tid som kommunalråd utan också från sitt långa engagemang för de mest utsatta i samhället - de som inte räknas i Alliansens Sverige. Sen vet jag också att Björn gjort ett enormt arbete emot främlingfientlighet i Karlskrona. Han har hjälpt unga, vilsna killar tillbaka till ett bra liv.

Angående vilken roll Björn Fries kommer att ha i partiet sa Jonas Sjöstedt:

– Alla former av förtroendeuppdrag avgörs av medlemmarna i en demokratisk process. Vänsterpartiet funkar inte så att man får en post av partiledningen, utan det är medlemmarna som bestämmer. Vi kommer att vända oss till Björn i olika frågor för att utveckla vår politik.

Även Björn Fries deltog på presskonferensen, som ägde rum i Karlskrona. Han förtydligade att hans medlemskap i Vänsterpartiet inte handlar om att få en titel, utom om att vara med och minska klyftorna i samhället.

– Jag hoppas att jag ska få vara med och utveckla en klok, rättvis och kunskapsbaserad socialpolitik. Vi behöver modernisera lagstiftningen, den vi har i dag är från 1970-talet. När vi vunnit valet i höst så ska vi stå rustade med en politik för dem i samhället som har det besvärligast, sa han.