Ny vändning i grannbråket

Publicerad 2012-05-15

Elsa, 82, överklagar Morgan Johanssons villautbyggnad efter hans separation

Grannfejden mellan Elsa Lundell, 82, och Morgan Johansson (S) fortsätter.

Nu överklagar hon toppolitikerns villautbyggnad till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Han har separerat från sin sambo och bor inte där längre, säger hon.

Efter flera turer i olika ­instanser i Lunds kommun och länsstyrelsen hamnade ärendet om Morgan Johanssons takkupor i förvaltningsdomstolen. Som gav riksdagsmannen rätt.

– Utbyggnaden kommer att förändra hela gatubilden och jag vill inte att de ska kunna stå och titta rakt ner i min trädgård. När jag sa det till Morgan Johansson och vägrade att skriva på blev han fruktansvärt arg, säger grannen Elsa Lundell, 82.

”Är en privat sak”

Hon överklagade till ­kammarrätten men fick ­inte prövningstillstånd. Men ­saker har förändrats sedan dess.

– Anledningen till utbyggnaden var att de planerade för att få fler barn men nu har de ju separerat. Han bor inte där längre, säger ­Elsa Lundell.

Trots separationen driver Morgan Johansson fort­farande ärendet. Han ­bekräftar att han nyligen fick brev från kammarrätten om att de inte tar upp tvisten.

– Men detta är en privat sak, jag kommenterar inte det, säger han.

Men du bor ju inte i huset längre, varför bryr du dig om det då?

– Återigen, detta är mitt privatliv, jag vill inte kommentera det.

Lunds kommun var från början kritisk och menade att kuporna skulle förändra bostadsområdet ordentligt, ­enligt Elsa Lundell.

Små chanser

– När jag visade planerna första gången berättade jag inte vem det var som bodde där och handläggaren lugnade mig med att det aldrig skulle gå igenom. ”Du kan vara helt lugn”, fick jag veta. Men när det blev känt att det var Morgan Johansson som låg bakom bygglovet ändrade de plötsligt inställning.

Hon hoppas nu på Högsta förvaltningsrätten.

Men Pär Wikingsson, förbundsjurist på Villaägarna, tror inte att Elsa Lundell har så stora chanser att få sin sak prövad i högsta instans.

– I kriterierna står det att prövningstillstånd medges i ärenden där det inte finns någon klar praxis. Är ändrade familjeförhållanden och vad en handläggare i kommunen lovat henne de enda argumenten så står hon sig nog slätt, säger han.