Piloter varnade för problem med Boeing-plan

Modellen Boeing 737 Max 8 stoppas av EU

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Två piloter i USA har tidigare varnat för problem med flygplansmodellen Boeing 737 Max 8, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Boeing 737 Max 8 är den flygplansmodell som kraschade i Indonesien i oktober och i Etiopien i söndags. Sammanlagt 346 personer omkom i de två olyckorna.

Två amerikanska piloter säger sig nu under förra året ha varnat för problem med flygplanstypen. Piloterna har uppgett att flygplanen störtdykt strax efter att de slagit på autopiloten. I båda fallen har piloterna återfått kontroll över planen och rätat upp dem efter att autopiloten har kopplats bort.

En Boeing 737 Max 8 tillhörande flygbolaget Norwegian. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
En Boeing 737 Max 8 tillhörande flygbolaget Norwegian. Arkivbild.

Störtdök aggressivt

”Gällande bekymren med Max 8:s störtdykning tyckte vi båda (flygkaptenen och andrepiloten, reds anm) att det vore passande att uppmärksamma er på detta”, skriver flygkaptenen i en av säkerhetsrapporterna.

I den andra rapporten skriver piloterna att de gått igenom händelsen efteråt ”men kunde då inte komma på någon anledning till att planet skulle störtdyka så aggressivt”.

Det är oklart om den amerikanska luftfartsmyndigheten FFA eller piloternas flygbolag vidtagit några åtgärder efter redovisningen.

Enligt piloternas uppgifter ska planens datasystem inte vara orsaken till problemen.

Flygningar stoppas

Den europeiska luftfartsmyndigheten EASA meddelade på tisdagskvällen att alla flygningar med modellen Boeing 737 Max 8 stoppas efter söndagens flygkrasch i Etiopien. Beskedet kom efter att flera länder och flygbolag tidigare under dagen beslutat sig för att sluta använda flygmodellen. I USA tillåter däremot FAA fortsatt flyg med Boeing-planen.

Flygbolagen American Airlines och Southwest Airlines flyger med Boeing-planen. United Airlines flyger med den något större modellen 737 Max 9. Alla tre transportbolagen har garanterat att Boeing-planen är säkra.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel land där olyckan skedde.

Publicerad:

LÄS VIDARE