Nya hotet: Fruktad armé deltar i slaget om Mosul

Uppdaterad 2016-11-10 | Publicerad 2016-10-19

PMU-trupper paraderar i Bagdad i juli 2015. Foto: REUTERS/Thaier al-Sudani

Den shiamuslimska armén PMU (Popular Mobilization Units) deltar i slaget om Mosul.

Soldaterna har anklagats för upprepade övergrepp mot den sunnimuslimska befolkningen – och deras närvaro ökar spänningarna i området.

PMU var en av de militära enheter som befriade den irakiska staden Falluja från IS tidigare i år. Efter att anti-IS-trupperna stormat staden utsattes hundratals sunnimuslimska invånare och flyktingar för omfattande brott mot mänskliga rättigheter, enligt en rapport från Amesty.

En av dem som pekats ut som ansvariga för övergreppen är PMU, som organiserar en rad främst shiamuslimska och Iran-stödda paramilitära arméer.

Soldater från PMU ingår även i den koalition som deltar i slaget om Mosul, tillsammans med den irakiska reguljära armén, sunnimuslimska miliser och kurdiska peshmergastyrkor. Före slaget började sa dock den irakiska regeringen att enbart irakiska armén och polis ska gå in i stadskärnan, som främst befolkas av sunnimuslimer. Detta eftersom man vill undvika sekteristiska konflikter. De kurdiska styrkorna och shiamiliserna skulle stanna utanför.

Nya besked

Men nu kommer PMU med nya besked, rapporterar Reuters.

– PMU kommer stötta säkerhetsstyrkorna på västfronten. Det första målet är Tal Afar (en stad 35 kilometer väster om Mosul, reds anm) och det andra är att stötta styrkor som går in i centrala Mosul, skriver PMU på sin hemsida, enligt Reuters.

Samtidigt som man får ökat inflytande över Mosuls – och Iraks – framtid, kommer offensiven gynna shiamilisernas intressen i grannlandet Syrien, säger en irakisk regeringstjänsteman till Reuters.

Om shiagrupperna skär av IS flyktvägar västerut skulle de kunna stoppa alla IS-krigare från att ta sig till Syrien. I Syrien slåss shiamiliserna, tillsammans med libanesiska Hizbollah, på president Assads sida.

Turkiet komplicerar ytterligare

Situationen komplicerades ytterligare efter att turkiska trupper, som befinner sig i Irak utan regeringens tillåtelse, också deklarerat att de vill delta i striderna inne i Mosul. PMU har protesterat högljutt mot planerna och sagt att man ska behandla turkarna på "samma sätt" som IS. En av PMU:s högsta ledare hotade nyligen med att återtagandet av Mosul kommer bli "en hämnd och vedergällning för Husseins mördare", Med "Husseins mördare" åsyftas sunnimuslimerna (reds anm), skriver Middleastmonitor.com.

FAKTA: Slaget om Mosul

Mosul har varit ockuperat av IS i två år.

På måndagsmorgonen sa Iraks premiärminister Haider al-Abadatt att offensiven för att ta tillbaka staden inletts.

1. De här deltar i slaget om Mosul:

  6 000 IS-anhängare finns inne i staden. De står mot:

  Uppemot 60 000 irakiska trupper, förstärkta med kurdiska peshmerga-soldater.

Dessutom deltar både sunnimuslimska och shiamuslimska miliser, som slåss med den irakiska (shiamuslimska) regeringens välsignelse. Mosul är en sunnimuslimsk stad och därför är de shiamuslimska soldaternas deltagande mycket känsligt. Miliserna har skördat stora framgångar på slagfältet, men har också anklagats för övergrepp på civilbefolkningen i sunnimuslimska områden.

  Situationen komplicerades ytterligare sedan även turkiska trupper samlats utanför Mosul. Något som väckt protester från den irakiska regeringen. Några shiamiliser har sagt att man kommer strida mot turkarna och "ge dem samma behandling som IS".

2. Så ska slaget gå till

De irakiska och kurdiska trupperna ska först rensa de närliggande byarna från IS-krigare. Anfallet ska ske från söder, norr och öster. Kurderna kommer att stoppa IS-krigare som flyr österut, samt ta hand om flyktingar. De kommer dock inte att gå in i staden. Själva stadskärnan ska tas av de irakiska specialtrupperna, som är tränade av USA, och som tidigare befriat städer som Tikrit och Falluja från IS.

3. Vad händer sedan?

  Få tvivlar på att IS kommer att besegras. Men vad som händer sedan är en stor anledning till oro. Slaget kommer att utlösa en stor flyktingvåg, med upp till 1 miljon människor.

– Mosul riskerar att bli den största katastrofen på många, många år. Hundratusentals människor kommer att behöva hjälp med vatten, mat, tak över huvudet - allt man kopplar samman med mänskliga katastrofer, säger Bruno Geddo, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR, till TT.

  Många olika grupper har gått ihop för att krossa den gemensamma fienden IS, men frågan är vad som händer när slaget är vunnet? Det irakiska samhället är djupt splittrat efter år av sekteristiskt krig och i Mosul kommer det finnas tungt beväpnade sunni, shia, kurder och kanske även turkar i området. Shiamuslimska milisledare, som stöds av Iran, har gjort problematiska uttalanden före offensiven, som går ut på att slaget är ett led i att krossa sunnimuslimerna. Turkiet har å sin sida krävt att inga shiamuslimska miliser ska delta i Mosul.

Mosuls befrielse kan mycket väl sluta med ett allas krig mot alla, skrev Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson nyligen.

 PLUS:  Terrorgruppen IS