Kvar i riksdagen trots fällande dom

Publicerad 2016-09-22

Riksdagsman Daniel Sestrajcic (V), som dömts för ohörsamhet mot ordningsmakten, har partiets fortsatta förtroende och kan sitta kvar i riksdagen.

Men det som hänt är inte bra för partiet, enligt gruppledaren.

– Det är klart att om vi sitter i en församling och stiftar lag och inte följer den själva så kan det uppfattas som väldigt konstigt. Vi tycker att riksdagsledamöter ska följa lagen, säger Vänsterpartiets gruppledare Mia Sydow Mölleby till TT.

Sestrajcic anslöt den 8 oktober förra året till en protestaktion utanför Migrationsverket i Malmö. Där hade statslösa palestinier slagit upp ett tältläger, som polisen nu skulle ta bort. Malmö tingsrätt har kommit fram till att han deltog i en folksamling som störde allmänordning och att han inte lydde polisernas uppmaning att bege sig därifrån.

Sestrajcic har nekat. Han hävdar att han aldrig blev uppmanad att lämna platsen, men domstolen anser att uppgifterna från de polismän som hörts i rätten är trovärdiga och tillförlitliga. Han döms till 50 dagsböter à 500 kronor.

Mia Sydow Mölleby pekar på att det finns en gradskillnad mellan olika brott och att ohörsamhet, som Sestrajcic nu döms för, inte är lika allvarligt som våld mot tjänsteman, som han inledningsvis också var misstänkt för.

TT

Följ ämnen i artikeln