Bromander får 2,3 miljoner i fallskärm

Publicerad 2016-10-27

Nu har regeringen fattat beslut om förre statssekreteraren Erik Bromander.

Han ska få avgångsvederlag under två år – detta kan ge honom upp till 2,3 miljoner kronor.

”Det är i linje med den så kallade statssekreteraröverenskommelsen”, skriver presskomunikatör Cajsa Holm till Aftonbladet.

På onsdagskvällen fick statssekreterare Erik Bromander sparken av infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Orsaken var att han gjort flera och dyra resor under sin tid på regeringskansliet sedan oktober 2014. Han har under tiden rest för kostnader som uppgår till 829 000 kronor, samtidigt som fyra andra statssekreterare på näringsdepartementet hade kostnader för mellan 39 000 och 171 000 kronor, rapporterar Dagens Nyheter.

Får avgångsvederlag i två år

Nu har regeringen beslutat om Erik Bromanders avgångsvederlag.

”Regeringen har i dag fattat beslut om att Erik Bromanders anställning som statssekreterare ska upphöra från och med dagens datum. I samma beslut har regeringen beslutat att avgångsvederlag ska utgå till Erik Bromander till och med den 26 oktober 2018”, skriver Cajsa Holm, presskommunikatör vid regeringskansliet, i ett mejl till Aftonbladet.

”Ingen värdering görs av skälen”

Som statssekreterare hade Erik Bromander en månadslön på 96 400 kronor.

Avgångsvederlaget ger honom nu rätt till samma månadslön i 24 månader – det kan alltså ge honom upp till 2 313 000 kronor.

Enligt Cajsa Holm står beskedet i linje med den så kallade statssekreteraröverenskommelsen.

”I statssekreteraröverenskommelsen, som ligger till grund för avgångsvederlag, görs ingen värdering av skälen för statssekreterarens avgång, annat än att avgångsvederlag inte betalas ut om statssekreteraren entlediga på egen begäran”, skriver hon.

Erik Bromander lovade senast i går att betala tillbaka ”varenda krona” av de pengar han inte haft rätt till.

– Genomgången av mina resor som jag själv begärt – visar att det finns några felaktigheter. Det ber jag om ursäkt för. Självklart kommer jag att göra rätt för mig och betala tillbaka varenda krona, säger Bromander.

Avgångsvederlaget minskar om han skulle få en ny anställning under dessa månader fram till 26 oktober 2018.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln