Eriksson om Romsons låga förtroende: ”Väldigt svårt”

Publicerad 2016-04-25

Marken skälver under språkröret Åsa Romsons fötter.

Hennes låga förtroende hos väljarna pekas nu ut som ett stort problem.

– Går man in i en valrörelse med så låga förtroendesiffror som hon har i dag, då är det väldigt svårt. Det är en faktor som valberedningen måste ta hänsyn till, säger ex-språkröret Peter Eriksson (MP).

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson hänger löst på sin post och det spekuleras redan om att hon kan ersättas. Hon och kollegan Gustav Fridolin har gett valberedningen i uppdrag att ompröva deras stöd i partiet inför kongressen i Karlstad den 13-15 maj.

Romson har sedan tidigare de lägsta förtroendesiffrorna bland partiledarna. I Aftonbladet/Inizios mätning i mars var det bara 9 procent av väljarna som hade stort eller mycket stort förtroende för henne.

En av Romsons företrädare på språkrörsposten, EU-parlamentarikern Peter Eriksson, säger att de låga siffrorna är problematiska.

– Om man går in i en valrörelse med så låga förtroendesiffror som hon har i dag, då är det väldigt svårt. Det är naturligtvis en av de faktorer man måste ta hänsyn till i valberedningen när man funderar på det här, säger han.

”Bör ta på stort allvar”

Enligt Aftonbladets källor pekas biståndsminister Isabella Lövin ut som en eventuell ersättare för Romson. Eriksson säger att Lövin är en av flera som eventuellt skulle kunna ersätta.

– Men jag vill inte ta ställning för den ena eller den andra, säger han.

Samtidigt välkomnar ex-språkröret dagens besked från språkrören.

– Det var bra och modigt av dem. I ett sånt här läge när det är stora problem och kriser så är risken uppenbar att det finns en risk för dem också. Jag tycker att valberedningen bör ta det här på mycket stort allvar och försöka se om det finns andra alternativ innan man bestämmer sig.

Enligt Peter Eriksson står partiet väl rustat om det skulle bli så att Romson och Fridolin fick lämna.

– Jag tycker vi har rätt många duktiga människor i MP som skulle kunna klara av det.

Han vill dock inte ge något besked om vad han själv föredrar.

– Valberedningen måste få sköta det där. Jag tror det försvårar om folk säger vilka de har förtroende för.

Peter Eriksson är samtidigt hård i sin kritik mot den avgående partisekreteraren Anders Wallner som han menar brustit i sitt arbete på flera sätt.

– Som jag ser det är han huvudansvarig för valrörelsen och hela den valplanering där vi hade för snäva målgrupper och för ytliga budskap. Det bidrog till att vi landade på ett valresultat som har påverkat hela den här mandatperioden med sämre möjligheter att driva igenom grön politik. En partisekreterare har ju också ansvar för den interna organisationen som inte heller har varit vad den borde.

Hård i sin kritik mot Anders Wallner

Ett av problemen är att jämställdhetsfrågorna hamnat för långt ned på priolistan, menar Eriksson.

– De har kommit i andra och tredje hand efter mångfalds- och HBTQ-frågorna. Det hade varit viktigare att vara tydlig på jämställdhetsområdet.

Är du själv beredd att axla någon annan typ av roll, om du skulle få frågan?

– Inte bli språkrör i alla fall, det har jag inte tänkt.

Som minister?

– Jag diskuterar inte sådana saker med media. Det får man diskutera med de som är berörda, om den dagen skulle komma.

Anders Wallner svarar på kritiken i en skriftlig kommentar:

– Peter Eriksson är en kompetent EU-parlamentariker och har gjort mycket gott för partiet. Han får gärna höra av sig till mig och utveckla sin kritik. Mitt engagemang i Miljöpartiet handlar om sakpolitik, inte identitetspolitik.