USA river upp lag om nätneutralitet

Publicerad 2017-12-14

Den amerikanska radio- och telestyrelsen röstade i dag för att upphäva lagen om nätneutralitet.

Donald Trump var för beslutet – men kritiker menar att det hotar friheten.

– Det här är en av ödesfrågorna för utvecklingen av internet, säger digitala experten Brit Stakston.

Med röstsiffrorna 3–2 beslutade USA:s radio- och telestyrelse FCC i dag att riva upp den lag som garanterar nätneutraliteten i landet.

Nätneutraliteten upprätthålls av regler som tvingar internetleverantörer att behandla alla aktörer på nätet likvärdigt. I USA infördes reglerna av Obama-administrationen.

Utan sådana regler kan internet bli mer som marknaden för kabel-tv, varnar kritiker. Internetleverantörer skulle kunna paketera olika tjänster och sälja till sina kunder, till exempel ett paket för sociala medier, ett för spel, ett för nyheter och ett för handelssajter som Ebay och Amazon. Enskilda företag skulle även kunna erbjudas fördelar mot betalning till internetleverantörer, till exempel att deras sajter fungerade snabbare än konkurrenternas.

– Om du gillar ditt kabel-tv-bolag kommer du att älska vad det här leder till för internet. Det här ger internetleverantörer samma kontroll över innehåll och priser som kabel-tv-operatörer har i dag, har demokraten Tom Wheeler, tidigare ordförande för den amerikanska radio- och telestyrelsen FCC, tidigare sagt till Washington Post.

Vill sluta detaljstyra

Han var den som drev igenom reglerna för nätneutralitet 2015.

– FCC:s uppdrag är att representera konsumenterna. Tragiskt nog skulle det här beslutet bara gynna de tjänster som mer eller mindre har monopol på att leverera internet till konsumenterna, sa Tom Wheeler.

Tom Wheelers efterträdare, republikanen Ajit Pai, tillsattes av Donald Trump i januari och sa tidigt att en avreglering av nätneutraliteten var en av hans främsta prioriteringar.

– Enligt mitt förslag kommer den federala regeringen sluta detaljstyra internet, sa Ajit Pai i ett uttalande i mitten av november.

Tunga aktörer lobbar

Brit Stakston, är digital expert och har tidigare varit ledamot i regeringens digitaliseringsråd. Hon håller med om att det framför allt är internetleverantörerna som skulle tjäna på att reglerna för nätneutralitet togs bort.

Men varför överväger FCC i så fall att rösta igenom ett sådant förslag?

– Det handlar nog en del om okunskap om konsekvenserna av nätneutraliteten. Men också att det finns tunga aktörer som lobbar för att det kan leda till bättre tjänster eller annan utveckling, säger hon. 

Internetleverantörer har bland annat propagerat för att ett avskaffande av reglerna skulle möjliggöra nödvändiga investeringar i infrastrukturen.

I Europa har det inte varit mycket diskussion kring nätneutralitet. Är det någonting som tyder på att det blir så i framtiden?

– Det tror jag absolut. Det här är en av ödesfrågorna kring internets utveckling. Därför hoppas jag att det ska finnas starka motkrafter som säkerställer att man inte stryper tillgången till internet på det här sättet, så att det är öppet och fritt tillgängligt för alla, säger Brit Stakston. 

ANNONS

Följ ämnen i artikeln