Trumpminister och Putins svärson pekas ut i nya jätteläckan

Uppdaterad 2017-11-08 | Publicerad 2017-11-05

De 13,4 miljoner dokumenten i Paradisläckan avslöjar hur några av världens rikaste människor undviker att betala skatt.

Men även affärsförbindelser mellan Donald Trumps handelsminister och Vladimir Putins svärson.

– Man går i säng med ryska staten, säger Amos Hochstein, tidigare vid amerikanska UD, till TT.

Den nya så kallade Paradisläckan är den största i sitt slag sedan Panamadokumenten offentliggjordes våren 2016. Den består av 13,4 miljoner dokument som lämnats till Süddeutsche Zeitung. Den tyska tidningen har i sin tur delat dokumenten med det globala journalistnätverket ICIJ, vilket innebär att de läckta uppgifterna nu granskats av 382 journalister i 67 länder. I Sverige har TT, SVT:s ”Uppdrag granskning” och SVT Nyheter deltagit.

Dokumenten avslöjar avancerad men laglig skatteplanering, men också tecken på penningtvätt, korruption, brott mot sanktioner och skatteflykt, skriver TT.

En av många kända personer som pekas ut är USA:s handelsminister Wilbur Ross, som enligt TT gjort affärer med Vladimir Putins svärson.

Wilbur Ross har av allt att döma fortfarande en andel i ett fartygsfraktbolag som sedan 2014 dragit in över 500 miljoner kronor i intäkter från företaget Sibur som säljer rysk gas, skriver TT. Bland de största ägarna till Sibur finns Kirill Sjamalov, som är gift med Putins yngsta dotter, samt två oligarker med nära band till Putin. En av dem, Gennadij Timtjenko, står även på USA:s sanktionslista.

Anklagas för intressekonflikt

De läckta dokumenten visar att Wilbur Ross och andra investerare via skatteparadiset Caymanöarna kontrollerar 31,5 procent i bolaget Navigator Holdings, vars tankers fraktar gas åt Sibur. Ross var tidigare Navigators styrelseordförande.

Wilbur Ross affärer innebär en uppenbar intressekonflikt, anser experter.

– Varför ska en amerikansk regeringsrepresentant ha någon förbindelse med någon av Putins kumpaner? säger Daniel Fried, Rysslandsexpert och tidigare högt uppsatt på amerikanska UD, till TT.

– När man gör affärer med ryska energiföretag som Gazprom och Sibur går man inte bara i säng med företaget. Man går i säng med ryska staten, säger Amos Hochstein, energipolitisk samordnare vid amerikanska UD under förre presidenten Barack Obama, till TT.

”Vad fan får jag för pengarna?”

Andra kända namn som förekommer i de så kallade paradisdokumenten är Donald Trumps svärson Jared Kushner, U2-sångaren Bono, drottning Elizabeth II av Storbritannien – och Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling. Han har enligt dokumenten ett skatteupplägg på Malta där han tillsammans med sin fru satte upp ett företag 2005. Dit har det gått arvode för konsulttjänster., skriver TT.

– Det här är ju ett problem med det svenska skattesystemet, det är så vansinnigt höga skatter i det här landet, säger Leif Östling.

Östling säger att han betalar mycket skatt – 180 miljoner kronor i Sverige och Tyskland sedan 2010 – och att han därför med gott samvete undviker att skatta i Sverige för sina tillgångar utomlands.

– Ja för fan, jag har betalat för minst 1 000 skattebetalare, säger han till SVT.

Östling medger att han ser till sitt eget bästa.

– Ja, det finns ju alltid en egoism i det hela. Man frågar sig också: Om betalar man in 20–30 miljoner om året – vad fan får jag för pengarna?

40 miljarder beräknas undanhållas

Tidigare bedömningar från Skatteverket visar att drygt 40 miljarder kronor i svensk skatt varje år undanhålls via skatteparadis. Det räcker till 100 000 undersköterskor i äldreomsorgen eller skolgång för 400 000 barn, enligt TT.

– Folk ställer sig ibland frågan: "Men det här är inte olagligt, varför ska vi bry oss?" Vi bör bry oss då det är djupt orättvist och upprörande, som i några av de upplägg vi ser. Då har det ett allmänintresse, för i slutändan påverkar det var och en när staten inte har skattemedel nog för att ge våra barn en bättre skola eller bättre utrustning till sjukhusen, säger Marina Walker via journalistnätverket ICIJ har samordnat granskningen.

Avfärdar beskyllningar

En stor del av de läckta uppgifterna kommer från juristbyrån Appleby som har kontor i skatteparadis som Bermuda, Brittiska Jungfruöarna och Jersey. Byrån sköter sina kunders brevlådeföretag och stiftelser och har hjälpt dem med upplägg och bolagsstrukturer så att de kan undanhålla skatt från andra länder, skriver TT.

Appleby har fått en mängd frågor från ICIJ men har valt att inte svara. Före publiceringen gick byrån ut med ett pressmeddelande.

"Appleby har noggrant och med kraft utrett beskyllningarna och vi är övertygade om att det inte finns några bevis för några förseelser, varken för egen eller våra kunders del. Vi avfärdar alla beskyllningar som kan komma att antyda någonting annat och vi samarbetar med glädje om relevanta myndigheter tillsätter en legitim utredning."