Rejält bakslag för vintern nästa vecka

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2021-01-17

Slaskväder väntas nästa vecka i södra Sverige. Arkivbild.

Vintervädret i Sverige åker på en värmesmocka den kommande veckan. Det väntas bli uppemot sju plusgrader i de södra delarna av landet.

Stora delar av Sverige har den gångna veckan blivit ett vinterlandskap, draperat i ett pudrigt snötäcke. Glatt har många gett sig ut i skidspåren.

Men nästa vecka blir det ett bakslag för vintern. Mildare luft börjar dra in från väster redan på måndagen och temperaturen stiger.

– Det fortsätter trots det att vara kallt och minusgrader i marken så lokalt kan det vara lite halkigt, säger Niklas Eynevik, meteorolog på SMHI.

I inledningen på veckan håller sig temperaturen i södra Sverige kring nollan, men framåt onsdag och torsdag bryter varmluften igenom i både östra Götaland och Svealand. Det blir plusgrader och regn, säger Niklas Eynevik.

I Malmö och Kalmar kan temperaturen klättra upp emot sju plusgrader på torsdag, och i Stockholm ligger temperaturen då runt fyra plusgrader.

Norr om Värmland och Uppland råder fortfarande minusgrader och där övergår regnet i snöfall. Samtidigt blir det ganska blåsigt med en tilltagande ostvind i norra Sverige.

– Det kommer fortsätta vara vinter över Norrland men över södra Sverige kommer det tillfälligt bli mildare. Sedan kan det bli lite kallare igen i början av veckan därpå, men det blir ett klart bakslag för södra Sverige. Det kommer att tära på snötäcket, säger Niklas Eynevik.