Sverige använder covidläkemedel trots avrådan

Erik Nilsson/TT

Publicerad 2021-01-17

Svensk covidvård fortsätter att använda läkemedlet remdesivir, trots avrådan från WHO. Arkivbild.

Sverige fortsätter att köpa in och använda det omtalade covidläkemedlet remdesivir, trots avrådan från WHO att göra just detta.

– Vi tror att det fortfarande finns en plats för remdesivir, säger Charlotta Bergquist vid Läkemedelsverket.

I somras godkändes läkemedlet i EU efter att bland annat svenska Läkemedelsverket utvärderat preparatet på, vad myndigheten själv skriver, "exceptionellt kort tid".

I november gick däremot Världshälsoorganisationen (WHO) ut med en avrådan från att använda remdesivir mot covid-19 överhuvudtaget, efter att ha slagit fast att läkemedlet inte har effekt på dödligheten.

Sveriges hållning är dock oförändrad. Studierna som Läkemedelsverket har tittat på fokuserar på andra perspektiv.

– WHO har bara tittat på dödlighet som är ett ganska grovt mått, säger Charlotta Bergquist, gruppchef och vaccinkoordinator vid Läkemedelsverket.

Tycker olika

Att remdesivir inte har bevisad effekt på dödligheten stämmer, menar Bergquist, men läkemedlet har bevisad effekt på vårdtiden för en specifik patientgrupp. Covidpatienter, som är i ett tidigt skede i sjukdomen och som får syrgastillskott, kan åka hem från sjukhus flera dagar tidigare om de får remdesivir. Detta har inte WHO tagit i beaktande i sin studie, trots att resultaten är grunden för EU:s godkännande.

Därför menar Läkemedelsverket att remdesivir också fortsättningsvis kan användas för den specifika patientgruppen, även om det avviker från WHO:s hållning.

– Det som är godkänt står vi för, säger Charlotta Bergquist.

TT: Är det inte konstigt om WHO inte tagit ert perspektiv i beaktande?

– Det är svårt för mig att kommentera.

God tillgång

Myndigheten får medhåll från Svenska infektionsläkarföreningen som har tagit fram ett nationellt vårdprogram över hur vården ska behandla covid-19. I vårdprogrammet rekommenderas remdesivir för dem som är i ett tidigt skede av sjukdomen och som också får syrgastillskott.

Inom kort kommer en uppdaterad version och den rekommenderade användningen av remdesivir kommer i stort sett vara densamma, berättar ordförande Lars-Magnus Andersson som också är verksamhetschef för infektionskliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Men det används förhållandevis lite och när enstaka patienter uppfyller de kriterier där vi tror att det kan göra skillnad, säger han.

Den svenska tillgången av läkemedlet räcker för dem som behöver för tillfället, enligt Socialstyrelsen. Sverige fick tidigare i år en donation med ett hemligt antal doser från tillverkaren Gilead Sciences samt doser som EU-kommissionen köpt på sig. Socialstyrelsen har själv också köpt totalt 8 500 doser, för cirka 1 400 patienter, som sålts vidare till sjukvården.

– Vi kommer att köpa in det så länge vi ser att det finns ett behov, säger Marie State, chef över Socialstyrelsens läkemedelskansli.

Följ ämnen i artikeln