Moderna: Coronavaccinet effektivt för barn

Uppdaterad 2021-05-26 | Publicerad 2021-05-25

Coronavaccinet från Moderna är säkert och tycks vara effektivt för barn mellan 12 och 17 år, uppger läkemedelsbolaget.

En ny studie som bolaget gjort visar att immunsvaret hos barnen var likt det som man tidigare sett hos vuxna.

Nu kommer man att söka tillstånd för att använda vaccinet på barn i USA, rapporterar CNN.

Moderna har precis som flera andra läkemedelsbolag undersökt hur dess coronavaccin kan fungera på barn.

En fas 2-studie som just har genomförts på 3 732 barn i åldrarna 12 till 17 år i USA visar att immunsvaret hos barnen var likt det som man tidigare sett hos vuxna, rapporterar CNN.

Studien var dock inte specifikt utformad för att undersöka effektiviteten, skriver CNN. Däremot visar en första observation att ingen av barnen som fick vaccinet blev sjuk i covid-19 från 14 dagar efter att de fick andra dosen coronavaccin.

Moderna uppger att deras vaccin fungerar även för unga.

Ska lämna in ansökan

Fyra av barnen som fick placebo testade däremot positivt för covid-19. Det är enligt Moderna i linje med en vaccineffektivitet på 100 procent. Man reserverar sig dock för att siffran kan ändras när mer data sammanställts.

Resultaten från Moderna har ännu inte granskats av andra forskare, skriver CNN. Det kommer inom kort att ske.

Nästa steg blir att lämna in resultaten till det amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA tillsammans med en ansökan om att använda vaccinet på minderåriga. Det kommer att göras i juni.

Aktuellt först i slutet av 2021

FDA har sedan tidigare akutgodkänt Pfizer/Biontech-vaccinet för personer mellan 12 och 15 år, och vaccinering av barn i den åldern har startat i USA.

Att vaccinera skolbarn som är ännu yngre kommer dock inte att bli aktuellt i USA förrän i slutet av året, har Anthony Fauci, chef för USA:s smittskyddsmyndighet, tidigare sagt.

Moderna har i studien också undersökt hur bra vaccinet fungerar efter endast en dos. Resultaten gör gällande att vaccinet var 93 procent effektivt mot milda fall av covid-19 efter en dos vaccin.

Modernas vaccin.