90 kommuner stoppar Kronfågel

Agerar efter slaktskandalen

Uppdaterad 2021-08-30 | Publicerad 2021-05-28

I minst 90 svenska kommuner blir det inte kyckling den här fredagen.

I alla fall inte från Kronfågel.

Producenten ratas över hela landet efter 200 sekunders granskning.

Kronfågel har inte bara fått massiv kritik efter 200 sekunders granskning av förhållandena på slakteriet i Valla.

Uppgifterna om kycklingar som skållats levande och om smutsigt kött har nu även lett till hårda konsekvenser.

Kronfågels produkter tillagas och serveras på kommunala verksamheter – skolor, förskolor, äldreboenden – över hela landet.

Under dagen har samtliga 290 kommuner fått svara på om de vidtar några åtgärder med anledning av uppgifterna som framkommit.

Vid 16 hade cirka hälften, 141 kommuner, svarat. Av dem meddelade 90 kommuner att de valt att stoppa inköpen från Kronfågel tills vidare.

Kronfågels slakteri i Valla.

”Förtroendet är obefintligt”

Flera är mycket kritiska till djurhanteringen hos det marknadsledande företaget.

”Det strider mot allt vad svensk djurskyddslagstiftning står för. Förtroendet för producenten Svensk Kronfågel är totalt obefintligt, såväl hos kommunen som hos matgästen”, skriver Carina Nisén, kostchef i Säffle.

De fyra stora – Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala – finns bland dem som stoppar inköpen.

– Vi har så höga djurskyddskrav i kommunen. Efter att vi fick veta detta så håller inte de här produkterna . De klarar inte kraven och då har vi valt att stänga ner de produkterna tills företaget kan visa på att de vidtagit åtgärder så detta inte inträffar igen, säger Annica Axelsson, upphandlare och ansvarig för livsmedel i Malmö stad.

Kronfågel beklagar

Flera av dem som inte stoppar inköp utreder frågan. Nio av dem uppger att man saknar avtal med Kronfågel. Därför finns inget beslut att fatta. Det gäller bland annat Ovanåkers kommun, där man ändå är tydlig i sitt svar.

”Hade vi haft Kronfågel som leverantör hade vi också stoppat alla våra inköp tills vidare”, skriver kostchef Erik Samuelsson.

Kronfågel har fått massiv kritik efter ”200 sekunders” granskning.

Janneke Vackerberg, kommunikationsansvarig på Kronfågel, skriver i ett mejl att de är ledsna över att kommunerna valt att pausa sina inköp:

”Vi förstår deras reaktion och att de vill få en tydligare bild av vad som hänt och vad vi gör för att komma till rätta med problemen. Vi hoppas att vi inom kort får möjlighet att berätta mer för dem om vad som hänt och visa dem vad vi gjort för att lösa problemen”, skriver Vackerberg.


200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin, Christoffer Nilsson och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!

Följ ämnen i artikeln