Författaren bryter tystnaden om Skugges recension

Kristina Sandberg om hårda kritiken: Det är en lögn

Uppdaterad 2021-06-08 | Publicerad 2021-06-07

Linda Skugge sågade Kristina Sandbergs bok där hon skriver om sin cancer.

Nu svarar författaren på kritiken i podcasten Dinter utan filter.

– Jag har fått svar på att det jag gör är tabubelagt, jag gör något provocerande, säger hon.

Författaren Kristina Sandberg.

Det var i slutet av maj som Linda Skugge i Expressen skrev en dräpande recension av boken ”En ensam plats”. I boken skildrar författaren Kristina Sandberg sin tid som sjuk i bröstcancer och beskriver sin dödsångest och hur hennes kropp påverkas.

I sin recension gick Skugge till hård attack mot boken som hon kallade för ”en hemuppgift som man skriver på den sämsta sortens skrivarkurs, som hon ju dessutom gått”. Hon skrev också att det ”inte blir konst för att man skriver om cancer”.

Recensionen har mött kritik från flera håll och många har kallat den för elak och respektlös. Pelle Andersson, förlagschef på Ordfront, menar att den handlar mer om Skugge själv än om boken.

– Sedan är den fruktansvärt elak, den är ett påhopp på en annan människa och inte på en bok, jag tycker inte att man gör så. Jag blev förbannad, har han skrivit i ett inlägg på Facebook.

Bryter tystnaden: Tabubelagt

Andra, både i Aftonbladet och andra medier, har försvarat och hyllat den. Bland dem Aftonbladets Johanna Frändén och Johannes Klenell, kulturredaktör på Arbetet:

– Det finns alltid ett problem med den sortens litteratur som innehåller de här starka berättelserna om sjukdom och lidande. Man hamnar väldigt lätt i en generisk och tillmötesgående recension med väl avvägda ord. 

Författaren själv har dock inte uttalat sig om recensionen hittills. Men nu bryter Kristina Sandberg tystnaden i podcasten Dinter utan filter.

– I och med att den har väckt det här rabaldret så har jag fått svar på att det jag gör är tabubelagt, jag gör något provocerande. Det är något kanske när kvinnor talar om helt vanliga kroppar, säger hon i podcastavsnittet.

”Det är en lögn”

Hon tycker inte att boken bemötts snällare än annars bara för att den handlar om hennes cancerdiagnos, något som antytts.

– Det är också en lögn. Folk har kritiserat som bara den, det är ingen som tar någon hänsyn till cancern, det är bara en myt. Det är ingen som har tassat något i de här recensionerna, precis som de inte har tassat tidigare.

Syftet med boken är att få andra människor att berätta om sitt liv, förklarar hon i podcasten.

– Jag märker att det händer för många när de läser den här texten. sen är det så här att jag har inte skrivit den här texten för alla. Man är fri att inte läsa om det och känna ”jag vill inte få nån dödsångest”. Jag har skrivit min text, kritikerna har skrivit sina och det får vi lov i Sverige att göra.

ANNONS