Kina: Nära sju miljoner vaccindoser på en dag

Moa Kärnstrand/TT

Publicerad 2021-04-02

Kö utanför Jingchengsjukhuset i staden Ruili i väntan på vaccin i torsdags.

Den kinesiska regimen hävdar att 6,8 miljoner personer fick en vaccindos mot covid-19 på torsdagen – alltså doser som skulle räcka till nästan hela Sverige, på en enda dag. Samtidigt meddelar Kinas inhemska vaccintillverkare Sinovac att bolaget dubblar sin produktionskapacitet.

Lokalborna, iklädda mask, köar utanför Jingchengsjukhuset i staden Ruili i provinsen Yunnan. Staden ligger vid gränsen mot Myanmar och har under de senaste dagarna upptäckt några fall av covid-19, vilket har fått myndigheterna att trycka på larmknappen.

I Ruili har en kampanj inletts för att vaccinera hela stadens 300 000 personer stora befolkning på fem dagar, samtidigt som de flesta verksamheter i staden stängts och människor måste stanna i sina hem.

Enligt myndigheterna kommer Ruili att bli den första staden i Kina med flockimmunitet, och om vaccinationsprogrammet fungerar där så kan det bli en användbar förebild för hur man kan ta hand om utbrott som dyker upp framöver, rapporterar statliga Global Times.

Dubbel kapacitet

I torsdags fick kring 6,8 miljoner personer en vaccindos, enligt uppgifter från landets nationella hälsomyndighet. Enligt regimen har därmed sammanlagt drygt 126 miljoner vaccindoser delats ut. I absoluta tal är det näst flest i världen – bara USA har gett fler doser – även om det relativt sett inte är mer än i många andra länder.

Sinovac meddelade samtidigt att bolaget dubblerar sin produktionskapacitet av vaccinet Coronavac till två miljarder doser årligen. En tredje produktionslinje har redan tagits i bruk, rapporterar AFP.

Coronavac är ett av fyra inhemska vaccin som fått ett provisoriskt godkännande av kinesiska myndigheter. Ett annat kommer från den statliga läkemedelsjätten Sinopharm. Kina var mycket tidigt ute med att börja vaccinera till människor.

De kinesiska vaccinen – och det tidiga vaccinerandet – har fått en del kritik från omvärlden, främst för brist på transparens om tester och effektivitet. Men i veckan gick experter från Världshälsoorganisationen (WHO) ut och sade att tidiga analyser och testdata för två kinesiska vaccin, varav ett är Sinovacs, visar på "säkerhet och god effektivitet". WHO påpekar dock att mer data behövs.

200 miljoner doser

De kinesiska vaccinen har distribuerats ut över världen, framför allt till fattigare länder. Enligt Sinovac har 200 miljoner doser av bolagets vaccin levererats till sammanlagt fler än 20 länder. Vaccinet bygger på äldre mer beprövad teknik och behöver inte hållas lika kallt som till exempel Pfizers vaccin. Det gör det mer lätthanterligt även i låginkomstländer.

Men trots att Sinovacs vaccin godkänts av kinesiska myndigheter saknar det fortfarande godkännande av vad WHO anser vara "en strikt tillsynsmyndighet", enligt en analys av FN:s särskilda rådgivande grupp för vaccinering. Sinovac har dock skickat in data till WHO för att ansöka om godkännande för att delta Covax, det globala program som syftar till att hela mänskligheten ska kunna erbjudas vaccin.

Följ ämnen i artikeln