Blodigaste dagen hittills i Myanmar – över 100 dödade av militären

Uppdaterad 2021-03-29 | Publicerad 2021-03-28

Militären hotade alla som gav sig ut på gatorna i dag att de riskerade att skjutas i ”huvudet eller ryggen”.

Under lördagen har minst 114 personer dödats – den yngsta en femårig pojke.

– Det finns nästan ingenting kvar av det samhälle som var innan militärkuppen, säger svenske Michael Hauer som befinner sig i Rangoon.

”Det är en dag av skam för militären” skriver FN:s särskilda sändebud dr Sasa på ett onlineforum.

Den 27 mars har sedan 1945 firat militärens seger över dåvarande ockupationsmakten Japan. 76 år senare skjuter militären ihjäl ett hundratal oskyldiga demonstranter.

– Det är en otroligt stor sorg för det här landet, säger Michael Hauer, asienchef för Palmecentret som befinner sig i Rangoon.

–Många års kamp för demokrati går upp i rök nu, säger han.

Demonstranter skingras av polis.

Krigar mot egna befolkningen

Att döda personer som demonstrerar mot militärens statskupp den 1 februari ter sig allt mer som en medveten strategi under general Min Aung Hlaing. Under fredagen, när intressegruppen AAPP (assistance association for political prisoners) noterat 328 dödsfall till följd av juntans våld hade en fjärdedel av dem skjutits i huvudet – något som talar för att soldaterna skjuter för att döda. Kvinnor och barn är inte heller fredade och juntans offer blir allt yngre. I tisdags sköts en sjuårig flicka ihjäl i sitt hem i Mandalay. Under lördagen dödades en femårig pojke i samma stad. Ett ettårigt barn uppges ha träffats av en gummikula i ögat.

– Det är fullständigt vansinne. Här har vi en regim som är i krig med sin egna befolkning. Det finns nästan ingenting kvar av det samhälle som var innan militärkuppen, säger Michael Hauer.

En skadad demonstrant får sjukvård.

Demonstrationerna fortsätter

Lördagen den 27 mars är den hittills blodigaste dagen sedan statskuppen och dess efterföljande demonstrationer den 1 februari. Klockan 21.30, lokal tid, kom rapporterna om att 114 liv förlorats. Men under långhelgen som följer dagens militära högtid väntas flera demonstrationer äga rum. Ihjälskjutna demonstranters begravningar blir till nya samlingspunkter där löften om fortsatta protester skaderas till minne av den som dött.

”Vi kommer aldrig att ge upp förrän demokrati har uppnåtts och frihet nått vårt folk” skriver FN-sändebudet dr Sasa på Twitter.