Nu är myggans hjärnceller färdigräknade

Jörn Spolander/TT

Publicerad 2021-05-15

Gulafebermygga (Aedes aegypti). Arkivbild.

Avancerade beteenden – som att flyga och suga blod – kan utföras med förvånansvärt få hjärnceller, enligt amerikanska rön.

När pandemin satte stopp för deras ordinarie projekt bestämde sig en grupp amerikanska forskare för att en gång för alla ta reda på hur många hjärnceller det finns i huvudet på myggor och bananflugor. Tidigare sökningar i artikelbankerna hade inte gett tillfredsställande resultat.

Efter noggrant räknande kom de fram till att stickmyggan Aedes aegypti, som kan sprida gula febern, har ungefär 217 910 hjärnceller. Bananflugan, som kan utföra minst lika avancerade beteenden och flygkonster, klarar sig med runt 199 380 hjärnceller.

Som jämförelse har en råtta cirka 12 miljarder hjärnceller, och vi människor har omkring 85 miljarder hjärnceller till förfogande när vi ska ta oss fram i vardagen.

Forskarna, som publicerar sin studie i Plos One, tänker sig att antalet hjärnceller hos myggor och flugor utgör ett slags optimalt golv, som trots liten skalle gör det möjligt att utföra komplexa beteenden.

"Även om de här hjärnorna är enkla i jämförelse med däggdjurshjärnor, så klarar de av mer avancerade beräkningar än en superdator. De gör det möjligt för insekterna att utföra flera komplicerade uppgifter simultant, som att navigera och hitta mat. Vår studie ger en uppfattning om hur många hjärnceller som krävs för den saken", säger Christopher Potter, professor i neurovetenskap vid Johns Hopkins University School of Medicine, i ett pressmeddelande.