Efter kritiken mot Kry – så skärps reglerna

Publicerad 2020-10-10

Kry har anklagats för att lura patienter till sina vårdcentraler.

Nu skärps kraven om vilken information som patienterna måste få.

”Det får inte uppfattas som att listning är ett krav”, skriver Region Stockholm.

Den digitala vårdgivaren Kry har numera fysiska vårdcentraler. På en månad har 10 000 Stockholmare anslutit sig till Krys nya vårdcentral i shoppingcentret Gallerian.

”Det är en osedvanligt stora förändringar för en enskild månad”, konstaterade Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

”Kry är ju listiga”

Men många patienter har anslutit sig till Kry utan att ha förstått det själva, enligt Distriktsläkarföreningen i Stockholm. Detta i samband med att man bokat ett digitalt möte med en läkare, eller förnyat ett recept.

– Kry är ju listiga. De bryter inte formellt mot några regler men uttrycker sig kanske lite vagt för att att det ska finnas utrymme för missförstånd, har ordförande Ylva Sandström sagt i en intervju med Aftonbladet.

För varje patient som en vårdcentral har ”listad” utbetalas en ersättning på cirka 1 000 – 2 000 kronor varje år. Oavsett om patienten söker vård eller inte.

Så blir nya reglerna

Region Stockholm skärper nu reglerna för vilken information som måste framgå i samband med att man byter vårdcentral, visar ett dokument som Aftonbladet tagit del av.

Följande information ska tydligt framgå:

  • Du kan bara vara listad på en vårdcentral i taget.
  • Om du väljer att lista om dig kommer din tidigare listning att tas bort.
  • Om du ångrar din listning kan du lista om dig igen men inte till mottagningar som har full lista.
  • Om du står i kö för att bli listad på annan vårdcentral kommer den köplatsen tas bort.
  • Enligt Patientlagen har du rätt till vård utan att behöva vara listad. Region Stockholm rekommenderar att du söker vård där du är listad.
Kry har öppnat en ny vårdcentral i Gallerian.

”Får inte uppfattas som ett krav”

Patienter som vill förnya recept har även mötts av budskapet att de måste lista sig hos Kry för att använda tjänsten, vilket strider mot patientlagen, har DN tidigare rapporterat.

Nu slår Region Stockholm fast att:

  • Det får inte uppfattas som att listning är ett krav för att få vård av den vårdgivare patienten söker hos. Om listning erbjuds ska det vara tydligt att patienten kan fortsätta söka vård utan att lista sig hos den aktuella vårdgivaren.

Kry: ”Finns inget självändamål”

Vårdgivaren Kry har slagit ifrån sig anklagelserna om att medvetet ha uttryckt sig vilseledande för att locka patienter.

”Det finns inget självändamål för oss att ha listade patienter som inte vill vara det. Man ska lista sig på Kry för att man uppskattar att få tillgänglig och kvalitativ vård, och därför vill välja oss som sin primära vårdgivare”, säger kommunikationschefen Julia Levander.