Protester mot polskt abortbeslut

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Författningsdomstolen i Polen skärper landets abortlagstiftning ytterligare. Bilden är från tidigare i år då polska kvinnorättsaktivister demonstrerade för rätten till abort.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Författningsdomstolen i Polen skärper landets abortlagstiftning ytterligare. Bilden är från tidigare i år då polska kvinnorättsaktivister demonstrerade för rätten till abort.

Författningsdomstolen i Polen har beslutat att abort av foster med skador strider mot konstitutionen.

Beslutet har fått skarp kritik.

Domstolens besked öppnar för en ytterligare skärpning av landets abortlagstiftning – som redan nu är en världens mest strikta.

Nu kan det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) lägga fram ett lagförslag för parlamentet. Och när det har införts kommer abort endast att tillåtas om modern har våldtagits, utsatts för incest eller om hennes hälsa och liv hotas.

Beslutet fördöms

Torsdagens besked från domstolen har fått skarp kritik.

Europarådets mänskliga rättighetskommissionär Dunja Mijatovic skriver på Twitter att det bland annat "betyder aborter i hemlighet eller utomlands för de som har råd och ännu större prövningar för alla andra".

Amnesty International, Center for Reproductive Rights och Humans Rights Watch fördömer domen i ett gemensam uttalande.

Och enligt Polens tidigare premiärminister Donald Tusk är det "politisk ondska" att lyfta abortfrågan nu.

"Att kasta in frågan om abort och ett utslag av en pseudo-domstol i mitten av en våldsam pandemi är mer än cyniskt", skriver han på Twitter.

"Har inte ändrats"

President Andrzej Duda, som står PIS nära, har tidigare sagt att så fort ett lagförslag är godkänt av parlamentet så kommer han att skriva under det.

– Presidentens åsikter i frågan är välkända och har inte ändrats, säger en talesperson för Duda enligt den polska nyhetsbyrån PAP.

Ärkebiskopen i Poznan, Stanislaw Gadecki, säger att han verkligen välkomnade domstolens utslag.

Djupt konservativa värderingar har spelat en tilltagande roll i Polens offentliga liv PIS kom till makten för fem år sedan. Partiet gick då till val på att försvara vad det betraktar som landets traditionella katolska karaktär.

Publicerad: