Åre har öppnat backarna – men i år ska smittan stoppas

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

ÅRE. I våras blev skidåkning och after ski synonymt med smittspridning.

När Åre öppnar säsongen uppmanas åkarna hålla ”stavlängds avstånd” – samtidigt som hotell och restauranger kämpar för sin överlevnad.

– Det kan bli 20–25 personer som måste gå hem på julafton utan arbete, säger krögaren Sonny Gustafsson.

Två dagar före julafton börjar Åre fyllas på med både snö och åkare. På Timmerstugan kan åkarna lossa skidorna för att äta lunch, eller ta något att dricka på den utglesade terrassen med tungt pumpande musik.

Krögaren Sonny Gustafsson som driver stället kommer ut från sin lunchservice med skeptisk blick. Han är uppenbart trött på skandaliserande artiklar om fjällvärlden.

– Ni får jättegärna komma in och äta om ni vill. Det finns gott om plats, luftigt och ledigt. Alla är bara glada att få miljöombyte och vara här med sina familjer. De är i sin bubbla liksom, säger Sonny Gustafsson medan snöflingor lägger sig i hans hår.

”Skistar har gjort ett jättebra jobb. Alla restauranger och alla gäster hjälper till, så det är en väldigt härlig stämning”, säger krögaren Sonny Gustafsson.
Foto: CAROLINA BYRMO
”Skistar har gjort ett jättebra jobb. Alla restauranger och alla gäster hjälper till, så det är en väldigt härlig stämning”, säger krögaren Sonny Gustafsson.

Kritisk mot nya beslutet

Sonny Gustafsson bor i Åre på vintern och på Gotland om somrarna. Utöver Timmerstugan som ligger i nedfarten ”VM6:an” driver han även restaurang Broken och hotell Åregården. Efter trettondagen har hotellet inte en enda inbokad gäst på en månad, säger han.

Hur skulle du beskriva det gångna året?

– Fullt av utmaningar. Att man inte vetat vad man har för lagar och regler att jobba efter. Att vi hela tiden måste stå på tå och få nya bollar kastade i ansiktet som man måste fatta beslut kring, som går ut över mina 100 anställda.

Kommer du behöva säga upp folk?

– Absolut. Vi sitter med det nu, det kan bli 20-25 personer i mitt företag som måste gå hem på julafton utan arbete.

Detta som en direkt följd av regeringens nya beslut om att krogar måste stänga klockan 20 från och med på torsdag, enligt Årekrögaren.

– På fredagen får man reda på att man ska stänga klockan 20. På lördagen kommer 14 vagnar med mat för hela julveckan. Det enda man kan säga är: Prata med branschen och ge lite mer framförhållning. Och fyra personers begränsning... ska man dela på familjer då, på julafton? Eller hade föräldrar och barn kunnat äta tillsammans? Det är små saker som hade gjort det lättare för gästerna och allting. Sitter man i samma bil borde man kunna sitta vid samma bord, säger Sonny Gustafsson.

Foto: CAROLINA BYRMO
Skidåkarna uppmanas att hålla ”en stavlängds avstånd”.

Åtta av tio iva-platser upptagna

Turismen har varit betydande för Åre ända sedan slutet av 1800-talet, då ”luftturister” drogs till orten för att andas ut. Uppemot en halv miljon turister besöker Åredalen ett vanligt år. Men ett sådant är det som bekant inte. I våras stängde Skistar all verksamhet i förtid.

After ski och all nattklubbsaktivitet har ställts in. Allt för att det inte ska bli i närheten av som när coronaviruset tog fart i Alperna, då ambulerande visselpipor eskalerade smittspridningen i after ski-metropolen Ischgl.

Förra helgen arrangerade säsongsarbetare hos Skistar en fest där ett 40-tal personer deltog, vilket fick både företagets vd och regionens smittskyddsläkare att ryta ifrån.

– Vi pratar mycket om folks egna ansvar när man besöker oss. Att inte resa hit om man är förkyld, att man isolerar sig, och att man följer råden från Folkhälsomyndigheten och regeringen är en förutsättning för att det ska fungera, säger Anna Fremner, tillförordnad primärvårdschef i Region Jämtland Härjedalen.

Foto: CAROLINA BYRMO
”Jag tror snarare att risken är större när man är inomhus, gym och lagsporter och så”, säger Nicklas Magnusson (t h) som är här med familjen.
Foto: CAROLINA BYRMO
20–25 personer kan tvingas sluta på bland annat Timmerstugan efter julafton.

I vanliga fall finns 6–7 intensivvårdsplatser i hela regionen. Nu har man utökat till 10 iva-platser varav 8 just nu används. 4 av patienterna har covid-19.

Utöver risken för smittspridning manar regionen rent allmänt till försiktighet.

– En oro är ju traumaolyckor, framförallt när folk krockar med bilar. Just nu säger vi att man ska köra försiktigt, eller inte åka de värsta backarna om du inte har förutsättningarna. Helt enkelt att ta mindre risker. När det gäller covid-19 så ligger vi på cirka 7-8 procent som har covid-19 bland de som gör testerna. Skulle vi få väldigt många, som 20 procent som andra regioner har, är det klart att vi blir fundersamma, säger Anna Fremner.

Regionen har kapacitet att testa cirka 1 500 personer om dagen.

Foto: CAROLINA BYRMO
Uppemot en halv miljon turister besöker Åredalen ett vanligt år.

”Positivt överraskad”

Efter öppningshelgen väckte bilder av köträngsel i skidliftarna mycket reaktioner. Något som Åre-bor på Facebook bemött med bilder på trängsel i Stockholms tunnelbana.

Bolaget Skistar menar att man har en helt annan beredskap än i våras. Bland annat har man anpassat liftfållorna, där värdar organiserar hur man ska sitta med avstånd i liften. Appen varnar för köer och i högtalare ropas det om att hålla avstånd.

– Jag tycker de har hanterat riskerna bra, jag är faktiskt positivt överraskad. Det är köer, men de har ordnat det så att det är ordnade former och man kan hålla distans, säger skidåkaren Nicklas Magnusson som kommit med familjen från Småland.

Hur tänkte ni kring att åka i år?

– Ja, det fanns ju tankar, men samtidigt så är det ju utomhus, och man passar sig. Vi gjorde ändå bedömningen att vi vågade åka. Det är väl just på after ski och såna samlingar där risken är större.

Ett gäng 18-åringar från residensstaden Östersund som flyttat hit över jullovet tycker också att kösystemet är bra ordnat och allmänt mer behagligt än vanligt.

– Jag tycker att det är mycket bättre. Annars är det mycket att folk åker om varandra, går före och tränger sig. Alla tänker på att inte åka för nära, säger Ida Roos.

Foto: CAROLINA BYRMO
18-åringarna Amelie Lindén, AnnaGry Lunde, Ida Roos, Olle Hallberg, William Öman är från trakten och bor i Åre över jullovet.

Vad tycker ni om stockholmare och alla andra turister som kommer?

– Så länge de inte är sjuka så får de väl vara här, säger Olle Hallberg.

– Det är inte jättesmart egentligen att komma hit. Men de får ju göra det om de vill, det finns ju inget som hindrar dem, säger William Öman.

 

PODD Att jobba på iva under pandemin

Aftonbladet Daily intervjuar undersköterskan Maria Bölander.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE