Nya rön: Vaccinet kan skydda sämre mot virusvarianten

Uppdaterad 2021-07-07 | Publicerad 2021-07-05

En ny studie gör gällande att den så kallade epsilonvarianten av coronaviruset kan undkomma de skyddande antikroppar vi får efter vaccinering.

Det kan innebära att vaccinen ger ett sämre skydd om man smittas.

– Studien visar på att vaccinet ger ett visst skydd mot den nya varianten, men kanske inte är lika bra som mot de tidigare, säger Johan Ringlander, doktorand i virologi vid Göteborgs universitet.

Sedan pandemin bröt ut har det ursprungliga coronaviruset muterat och blivit till flera olika varianter.

Det i sig är inget konstigt – virus förändrar sin arvsmassa för att överleva.

Fyra av de hittills kända virusvarianterna, alfa, beta, gamma och delta, klassar WHO som ”oroande”. Ytterligare sex varianter klassas som ”intressanta” och hålls därför ett extra öga på.

– Det är jätteviktigt för uppdatering av vaccin, att de skyddar mot de här varianterna också, har vaccinsamordnaren Richard Bergström tidigare sagt till Aftonbladet.

Liten labbstudie

En ny studie, publicerad i tidskriften Science, visar nu att en av de ”intressanta” varianterna kan neutralisera vaccinet. Det är epsilonvarianten, den kaliforniska varianten av viruset, som efter labbtester ser ut att kunna undkomma antikroppar som bildas efter vaccinering.

– Labbstudier som den här är inte hela sanningen för hur det kan funka i verkliga livet. Så jag tycker inte att man ska dra för stora slutsatser, säger Johan Ringlander, ST-läkare inom klinisk mikrobiologi och doktorand i virologi vid Göteborgs universitet, som har läst studien.

I studien har forskarna undersökt 19 personer som fått Modernas eller Pfizers vaccin och mätt antikropparnas förmåga att skydda mot en infektion. Resultatet visar att vaccinet inte har lika hög skyddseffekt mot epsilonvarianaten som mot andra virusvarianter.

– Studien visar på att vaccinet ger ett visst skydd mot den nya varianten, men kanske inte lika bra som mot de tidigare varianterna, säger Johan Ringlander.

I studien undersöktes 19 patienter som fått Pfizer-BioNTech och Modernas coronavaccin.

Ovanlig i Sverige

Något som också konstateras i studien är att epsilonvarianten delar vissa mutationer med deltavarianten som just nu sprider sig snabbt i Europa.

I Sverige bekräftades det första deltafallet i april och enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten har omkring 200 fall bekräftats sedan dess.

Epsilonvarianten däremot är än så länge väldigt ovanlig i Sverige – bara några enstaka fall har rapporterats.

– För några år sedan hade en studie som denna, med så lite underlag, inte publicerats. Men det är annorlunda nu – och det är inte alltid dåligt. Det är viktigt att veta vilka varianter vi ska följa extra noga, säger Johan Ringlander.

PODD Restriktionerna lättar – Nivette Dawod reder ut

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen