Lerskred tog staden med sig – 2 döda och 20 saknas i Japan

Publicerad 2021-07-04

Ett lerskred har under dagen svept genom den japanska turistorten Atami.

Två personer har hittats döda och 19 saknas fortfarande.

Mer regn väntas nu i området och landets premiärminister uppmanar till vaksamhet.

Ett lerskred svepte under lördagsmorgonen genom kuststaden Atami på den japanska ön Honshu under lördagsmorgonen. Med sig tog det både hus och människor ut i havet. Två personer ska ha hittats döda och runt 20 människor saknas fortfarande.

Filmer visar hur människor flyr från den mörk lera som väller fram genom staden, som en lavin från de ovanliggande bergen. Enligt japanska myndigheter ska nästan 80 hem begravts av lerskredet.

– Jag hörde ett hemskt ljud och såg leran flyta nedåt medan räddningstjänst uppmanade människor att evakuera, då sprang jag högre upp. När jag återvände ned hade hus och bilar som stod framför vårat tempel försvunnit, säger en ledare för ett lokalt tempel till den japanska public servicekanalen NHK.

Svart vatten och skräp har svept med sig byggnader och bilar och orsakat kraftiga materiella skador. Flera personer saknas fortfarande i kaoset.

Sveptes ut i havet

Lerskredet kom från bergen och rann genom samhället hela vägen ner till havet. Det var också där, ute i havet, som kustbevakningen hittade två personer döda, som svepts med skredet. Fortfarande saknas runt 20 personer.

– Säkerheten för 19 personers är fortfarande okänt, sa den lokala krissamordnaren till AFP.

Resurser från militär, brandkår och polis arbetar nu i området. I ett klipp som delats på sociala medier kan man se räddningsarbetare som vadar genom midjehögt vatten bredvid bilar sänkta i vatten och lera. Än så länge har räddningsarbetet resulterat i att 80 människor ha evakuerats. Samtidigt står nästan 2 500 hushåll i området utan ström, uppger lokala medier.

Japans premiärminister Yoshihide Suga har under dagen beklagat den tragiska händelsen och uppmanar människor som bor regionens kuststäder att hålla sig vaksamma och redo att evakuera.

Inte över än - blir allt vanligare

Staden som ligger ungefär 90 kilometer från Tokyo är en populär turistort på grund av sina varma källor. Den har den senaste tiden drabbats av kraftiga regnskurar och det befaras att fler liknande skred och översvämningar kan komma att inträffa under sommaren.

Varför just ön Honshu är särskilt utsatt är på grund av sin bergiga terräng och ostadiga jord, som till stor del består av aska från vulkanberget Fuji. Det i kombination med den senaste tidens regn, som är mer än normalt för årstiden, gör att en osäker tid väntas för en stor del av befolkningen i regionen.

Detta är någonting som blir allt vanligare. Varje år inträffar ungefär 1 500 sedimentrelaterade katastrofer i Japan. Det är en ökning på 50 procent från 10 år sedan, enligt en myndighetsrapport som kopplar den ökade mängden regn till varmare temperaturer till följd av klimatförändringar.