WHO: Res inte utomlands i sommar

Publicerad 2021-06-10

Ställ in utlandsresan i sommar – eller skjut upp den.

Uppmaningen kommer från Världshälsoorganisationen, WHO, i en ny Europakampanj.

Men svenska UD kommer inte att ändra sina reserekommendationer.

Sommaren är här och semesterveckorna närmar sig med stormsteg för många. Men Världs­hälso­organisationen, WHO, har ett tydligt budskap: Res inte i sommar.

I en ny sommarkampanj varnar WHO för vilka risker som finns för de som åker på utlandsresor, rapporterar Svenska Dagbladet.

”Covidviruset sprids fortfarande i Europa och mycket smittsamma varianter håller på att bli dominerande virusstammar”, varnar WHO.

”Om du kan skjuta upp din resa är detta det enda rätta att göra. Resande är inte riskfritt vilket förra sommaren lärde oss. Ditt beslut påverkar om denna pandemi kan stoppas”, står det också.

Flyg till Gran Canaria i januari.

Smittspridningen minskar

På torsdagsförmiddagen höll WHO:s Europaavdelning en presskonferens där de gav en samlad lägesbild av smittspridningen.

Efter en vinter med många fall har antalet smittade av coronaviruset minskat under våren.

– De senaste två månaderna har vi sett en minskning av fall, sjukhusinläggningar och dödsfall. För första gången sedan förra hösten hamnade förra veckan antalet nya dödsfall under 10 000 per vecka, sa WHO:s Europachef Hans Kluge.

Samtidigt höjde han ett varningens finger. Smittspridningen av covid-19 pågår fortfarande och virusvarianter som deltavarianten, som först upptäcktes i Indien, är särskilt bekymmersamma.

Strand i Barcelona.

”Res säkert”

Kluge fick också frågor om sommarkampanjen och om att resa ansvarsfullt i sommar.

– Använd ditt sunda förnuft. Fundera över behovet kring att resa. Och om du reser: res säkert.

En av frågorna handlade om varför kampanjen lanseras så sent, nu när många redan gjort sommarplaner.

– Pragmatism är ett nyckelord. Många har varit isolerade länge. De gör nu semesterplaner. Vi måste adressera allt detta. Vi är oroade över varianterna, vi måste skala upp vaccineringen och även nå ut till vaccinskeptiker. Men länderna behöver också sätta vetenskapen först. Den här kampanjen är en återupprepning av det vi sagt tidigare och ett ytterligare sätt att betona det sunda förnuftet, säger Kluge.

WHO-läkaren Catherine Smallwood underströk också att resande ökar risken för smittspridning av covid-19.

Därför kommer kampanjen nu

– Vi ser en risk för att smittan ökar. Därför kommer kampanjen nu, när människor fortfarande planerar sina semestrar, många har väntat med att planera semestrarna utifrån olika länders beslut. 18 månader in i denna pandemi behövs fortfarande ett internationellt råd som detta, och det är viktigt att återupprepa det, sa hon.

Hans Kluge uppmanade också alla att vaccinera sig, för att minska risken att bli svårt sjuk.

– Att bli vaccinerad stoppar oss inte automatiskt från att bli sjuka, men det minskar chansen att bli svårt sjuk eller att dö med covid-19, sa Kluge.

UD: Ändrar inte riktlinjer

Utrikesdepartementet, UD, kommer dock inte att ändra sina reserekommendationer efter WHO:s vädjan.

Det säger Linn Duvhammar, UD:s presstalesperson, till Aftonbladet.

– Budskapet är att man noga överväger sin resa. Situationen är inte som den var innan pandemin, även om vi hävt avrådan från flera länder. Vår avrådan baseras på en helhetsbedömning av länderna, säger hon.

Hon säger att det ligger stort ansvar på de personer som planerar att resa.

– Framför allt vad gäller att följa enskilda länders rekommendationer och regler på plats på resmålet. Går man i tankar att man ska resa i sommar, ska man läsa på om platsen man ska till. Många länder som vi hävt avrådan till har fortfarande nationella restriktioner. Det är viktigt att man tänker på det.

ANNONS