Kakan Hermansson tar paus från Zalando

Larm om missförhållanden på lager

Publicerad 2019-12-03

Konstnären och skönhetsbloggaren Kakan Hermansson tar en paus från sitt samarbete med Zalando.

Det här efter Aftonbladets avslöjanden om missförhållanden, hård tidspress och hot från chefer på deras lager i Brunna, nordväst om Stockholm.

– De uppgifter som framkommer i artikeln är fruktansvärda och helt oacceptabla, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Flera anställda larmar om missförhållanden på Zalandos lager i Brunna, nordväst om Stockholm. Hot från chefer, smygfilmning och hård tidspress är några av de missförhållanden som Aftonbladet rapporterade om i fredags.

En teamledare som arbetar på lagret, som drivs av företaget Ingram Micro, ska också filmat när han hade sex med en underordnad. Sedan ska han ha visat den videon för sina kollegor.

– Han skröt om att de haft sex och tjejen kände sig jättekränkt, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet.

Mångsysslaren Kakan Hermansson, som gör reklam för klädjätten, väljer nu att pausa sina samarbeten med företaget.

– Jag har valt att pausa mitt samarbete tills de fullt ut gått till botten med detta och har hanterat situationen, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Vidtar kraftiga åtgärder

Zalandos lager drivs av företaget Ingram Micro. De har i ett uttalande uppgett att de ser allvarligt på de uppgifter som framkommit. De har i ett mejl till Aftonbladet förklarat att de kommer vidta åtgärder. Bland annat skickar de upp en representant från huvudkontoret i Berlin till Brunna.

De menar att det är strängt förbjudet med all annan filmning än den som syftar till att lösa fel i mekaniska processer.

Även Zalando vidtar åtgärder. Den tyska jätten, där svenska Kinnevik är största ägare, skickar representanter från huvudkontoret i Berlin till Brunna.

”På Zalando fördömer vi kraftfullt alla sorts trakasserier och det är oerhört viktigt att arbetsvillkoren i verksamheten är goda”, skriver bolaget i ett uttalande.

Kakan Hermansson skriver till Aftonbladet att även hon har kontakt med företaget, och fått information om att de tar frågorna på stort allvar och vidtar kraftfulla åtgärder mot den underleverantör som driver lagerverksamheten.

– De har fördömt alla sorts trakasserier och ska säkerställa goda arbetsvillkor på lagret. För mig känns det bra och viktigt att de tar de här frågorna på allvar och agerar direkt.

”Ett fängelse”

Från utsidan av den gigantiska lokalen kan man knappt se att det är Zalandos verksamhet. Här arbetar omkring 400–500 personer med att ta emot, sortera och paketera varor. Många är unga, och anställda av bemanningsföretag.

– Vi kallar lagret för ”fängelset”. Det är verkligen som ett fängelse. Vi blir behandlade som fångar. Cheferna håller koll på varje steg vi tar, säger en medarbetare.

– De uppgifter som framkommer i artikeln är fruktansvärda och helt oacceptabla, skriver Kakan Hermansson i ett mejl till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln