USA kräver nytt beslag av iransk oljetanker

TT-AFP

Publicerad 2019-08-17

Den iranska oljetankern Grace 1 utanför Gibraltars kust.

USA:s justitiedepartement har beordrat att den iranska oljetankern Grace 1, som ligger för ankar utanför det brittiskkontrollerade Gibraltar, åter ska beslagtas.

Beskedet innebär en prövning av USA:s relation till Storbritannien, anser en expert.

Tankern kan enligt det amerikanska justitiedepartementet kopplas till bland annat penningtvätt och terrorbrott. I ett uttalande kräver man även att närmare tio miljoner kronor på ett bankkonto tillhörande ett bolag med kopplingar till det iranska revolutionsgardet, som USA betraktar som en terrororganisation, ska konfiskeras, skriver AFP.

Varken Storbritannien eller Gibraltar har svarat på det amerikanska kravet.

Grace 1 stoppades och beslagtogs av den brittiska marinen i Medelhavet den 4 juli efter misstankar om att den i strid med EU:s sanktioner fraktade råolja till Syrien. Iran, som är nära allierad till Syrien, har beskrivit tilltaget som illegalt.

"Inte på väg till Syrien"

Gibraltars beslut att släppa fartyget togs efter en försäkran från Iran om att inte bryta mot några av EU:s sanktioner.

– Vi har berövat Assadregimen i Syrien råolja värd mer än 140 miljoner amerikanska dollar (omkring 1,35 miljarder svenska kronor), säger Fabian Pricardo, Gibraltars regeringschef enligt AFP.

Iran tillbakavisar uppgifterna.

"Iran har inte gett någon försäkran om att Grace 1 ska hålla sig borta från Syrien", säger en talesperson för utrikesministeriet enligt en regeringssajt.

"Tankern var inte på väg till Syrien, men även om den var det så angår inte det någon annan."

Misstro mot Storbritannien

Fartygsbeslagen är en del av den konfliktupptrappning som skett i och kring Persiska viken under våren och sommaren. Flera fartyg har även utsatts för attacker och sabotage, vilket har fått framför allt USA att agera. Landets utrikesminister Mike Pompeo och även president Donald Trump har vid flera tillfällen pekat ut Iran som skyldigt till attackerna, något Iran har nekat till.

Det politiska spelet kring den iranska tankern har satt relationen mellan USA och Storbritannien på prov. En medarbetare vid det amerikanska justitiedepartementet ifrågasätter i ett uttalande till nyhetssajten Politico om britterna går att lita på.

– Om vår närmaste allierade inte kan hjälpa oss med ett av våra mest prioriterade utrikespolitiska mål, då är det något som är fel, säger den anonyme amerikanske tjänstemannen.

"Fnurra på tråden"

Jan Hallenberg, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet, tror att USA förlorar på att göra sig ovän med Storbritannien.

– Amerikanerna beter sig oskickligt, tycker jag. Jag kan förstå att de är förbannade för tillfället, men om de har någon någorlunda vän i väst när det gäller Iranproblematiken så är det trots allt Storbritannien, som ligger lite närmare än vad Tyskland och Frankrike gör. Det är inte i USA:s intresse att hålla på och bråka med Storbritannien så här.

TT: Kommer USA:s ilska att få några större konsekvenser?

– Inte några större, det tror jag inte. De här parterna har intresse av handelsavtal i och med brexit så jag tror detta är en fnurra på tråden som går över, snarare än något långsiktigt.