Hunger bakom många brott i krisens Libanon

Mia Holmberg Karlsson/TT

Uppdaterad 2020-07-17 | Publicerad 2020-07-16

En regeringskritisk demonstrant i Hamra i Beirut den 3 juli, i närheten av platsen där en libanesisk man nyligen tog sitt liv på grund av försämrade levnadsförhållanden.

Galopperande inflation och en fallande valuta har kastat in nästan halva Libanons befolkning i fattigdom. Nu ser polisen en ökning av en ny typ av brott: stölder av mat, modersmjölkersättning och mediciner.

Brottsstatistiken i Libanon har nått den högsta nivån på sex år, säger en anonym tjänsteman inom säkerhetstjänsten till nyhetsbyrån AFP. Mord, stölder och rån blir allt vanligare.

Samtidigt ser polisen en annan trend – rånare som ber om ursäkt till sina offer under gärningen.

37-årige Omar, som rånades en sen kväll i Beiruts populära shoppingdistrikt Hamra, berättar för AFP hur förövaren vände tillbaka efter att ha utfört rånet.

– Han började gråta och bad om ursäkt. Han sade att han inte var en tjuv, men att både han och hans barn var hungriga, säger Omar, som valde att låta rånaren behålla pengarna.

Ökad arbetslöshet

Enligt den anonyma säkerhetskällan beror den ökade brottsligheten på försämrade ekonomiska förutsättningar och växande ungdomsarbetslöshet.

I oktober i fjol kastades det redan ekonomiskt krisande och svårt skuldsatta Libanon in i politiskt kaos. Sedan dess har pundet tappat 80 procent av sitt värde på den svarta, inofficiella marknaden.

Tiotusentals libaneser har förlorat sina jobb eller tvingats gå ner i lön och de ekonomiska svårigheterna blir alltmer svåröverstigliga. Därtill har covidkrisen inte gjort situationen bättre.

I det importberoende Libanon stiger priserna på basvaror kraftigt i och med skenande inflation och brist på utländsk hårdvaluta. Modersmjölkersättning har blivit avsevärt dyrare och ett paket blöjor kostar nu mer än dubbelt så mycket som innan krisen.

Basvaror dyrare

AFP rapporterade nyligen att Libanons armé gått över till vegetarisk kost som en besparingsåtgärd. Exempelvis kostar ett kilo lamm nu omkring 80 000 libanesiska pund, motsvarande drygt 490 kronor, jämfört med 30 000 pund för två månader sedan.

– Det har blivit så väldigt, väldigt, väldigt dyrt att köpa mat, jag har knappt råd med ris och matolja. Livet i Libanon är fruktansvärt svårt just nu, sade Beirutbon Ali Chaito till TT i maj.

Premiärminister Hassan Diab varnade nyligen för akut livsmedelsbrist i samband med stegrande priser och ökad smittspridning av covid-19.

"Svält kan bli den tändande gnistan som utlöser en ny migrationsvåg till Europa, en våg som kan destabilisera Mellanöstern ytterligare", skrev Diab i den amerikanska tidningen The Washington Post.

Krisen har gett upphov till månader av regeringskritiska massprotester. I juni skadades 120 människor vid en protest mot ökade levnadskostnader och regeringens oförmåga att hantera den ekonomiska krisen.

Följ ämnen i artikeln