Sverige redovisade minustal – här är förklaringen

Uppdaterad 2020-08-08 | Publicerad 2020-08-07

För första gången sedan pandemins början har Sverige haft minustal i dygnsstatistiken över avlidna.

Det kan låta märkligt – men nu har mysteriet fått sin förklaring.

– Dalarna har gjort en justering, säger Theresa Granqvist, presskommunikatör för regionen.

Exkakt klockan 14:00 varje dag uppdaterar Folkhälsomyndigheten sina siffror över antalet covid-19-relaterade dödsfall det senaste dygnet. Uppdateringen har blivit något som många svenskar följer med stort intresse.

Men under fredagen höjdes flera ögonbryn. Totalsiffran var nämligen lägre än för torsdagen.

Aftonbladets chatt fylldes snabbt med frågor kring den märkliga siffran – minus tre.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef, Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten och Morgan Olofsson, komunikationsdirektör, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap under en tidigare presskonferens.

Nu har dock gåtan fått sin lösning.

Orsaken är Sveriges registrering av covid-19 fall. Alla som diagnosticerats med covid-19 och avlider inom 30 dagar räknas automatiskt in i coronastatistiken. Dock händer det ibland att rapporteringen blir felaktig när det gäller antalet dagar. Det var precis vad som inträffade i Region Dalarna.

– Ja, det stämmer att vi har gjort en justering.

Hur har det blivit fel?

– Det är inga konstigheter. Vi har den senaste tiden kvalitetssäkrat våra siffror och såg då att tre dödsfall skulle räknas bort. Det var så länge sedan de hade covid-19 att det inte var dödsorsaken, säger Theresa Granqvist.

Korrigeringen sammanföll med en dag då noll dödsfall inrapporterats till Folkhälsomyndigheten, vilket innebar att den totala siffran landade på minus. Sedan pandemins början har 5763 personer avlidit i covid-19 i Sverige.