Svensk familj fast på hotell efter coronapanik

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Haddy och Malin får inte längre lämna sitt hotell på Filippinerna.

Öborna är säkra på att de är covid-19-sjuka.

– Det är verkligen som att vi har pesten, säger Haddy Taal.

Sedan oktober 2019 befinner sig stockholmsparet Haddy Taal, 39, och Malin Nilsson, 36, på resa i Sydostasien med sonen Maxime, 10 månader. I februari kom de till Filippinerna.

Malin Nilsson, Haddy Taal och sonen Maxime i Malaysia.
Foto: Privat
Malin Nilsson, Haddy Taal och sonen Maxime i Malaysia.

I fredags meddelade landets president Rodrigo Duterte att all inrikes flyg- och färjetrafik till och från huvudstaden Manila stoppas i en månad från i dag söndag, på grund av coronapandemin.

I går, lördag, fick Haddy och Malin besked om att de inte får lämna sitt hotell på Tablas Island. Samtidigt fick de höra att inga nya utlänningar är välkomna på ön.

– Några timmar före förbudet kom ett kanadensiskt par till vårt hotell. Vi var alla chockade över att det ens kom turister. Två timmar senare kom en polisbil med sju tjänstemän iförda munskydd från öns hälsoavdelning och frågade hur de mådde och hur de hade rest, berättar Haddy.

”Alla utanför bilen höll för munnen när vi vevade ner”

För tre dagar sedan gjorde Haddy, Malin och Maxime en biltur med hotellägarna.

– Vi stannade vid en resort och Malin vevade ner bilrutan. När de såg att vi var utlänningar höll alla utanför bilen för munnen. Det är verkligen som att vi har pesten, säger Haddy.

De senaste dagarna har filippinarna gått från att vara misstänksamma mot kineser till att i stället känna oro inför alla européer.

– Lokalbefolkningen skrämmer upp varandra via Facebook och media. De tänker att alla från Europa har covid-19. Tidigare hälsade folk och var jätteglada. Nu vågar de inte ens stå nära oss. De pekar på oss och är rädda. Det har skiftat på tre dagar hur de beter sig mot oss, säger Haddy.

Nu har de fått höra att de riskerar att hamna i karantän på något sjukhus om de lämnar hotellet. Haddy och Malin har ställt in sig på att stanna på hotellet till 15 april.

Foto: Privat
Haddy Taal, sonen Maxime och Malin Nilsson har varit på Tablas Island i Filippinerna sedan den 1 mars.

– Lokalbefolkningen är orolig nu, i och med att det sjätte coronadödsfallet kom i dag på Filippinerna. Man förstår att lokalbefolkningen blir orolig när de hör rykten från grannar och Facebook. Men det finns inget sunt förnuft, folk är hysteriska, säger Haddy.

Familjen skulle egentligen ha fortsatt till Vietnam den 10 mars, men valde att stanna i Filippinerna.

– Det var tur att vi följde vår magkänsla. Vietnam stängde gränserna för alla medborgare från Schengen-länder den 9 mars. Om vi hade kommit dit hade vi varit tvungna att resa vidare. Vi är väldigt tacksamma att vara där vi är nu, säger Haddy.

Trots att de sitter fast kunde situationen varit värre.

– Vi är i ett så kallat paradis. Vår son tar mycket av vår tid, vi läser de böcker vi inte hunnit läsa, badar, äter, sover och pratar med hotellets fyra andra gäster. Men det är klart att det påverkar oss att vi inte kan resa härifrån, det blir ju inte samma frihetskänsla när man är fast på ett ställe, säger Haddy.

Foto: Privat
Sonen Maxime på stranden vid hotellet på Tablas Island i Filippinerna.

Ändå är hon inte säker på att de hade rest till Sverige om de hade kunnat.

– Vi är lite tveksamma att komma tillbaka till Sverige, om vi ska vara ärliga. Det är ju fler coronafall i Sverige än här, säger Haddy.

När de väl bestämmer sig för att resa hemåt senare i vår är det högst osäkert hur det ska gå till.

– Norwegian har inte släppt biljetter från Bangkok till Stockholm på hur länge som helst. Och Turkiet accepterar inte att vi mellanlandar där. Så vi vet inte hur vi ska ta oss hem. Men vi hoppas på det bästa. Planen är att komma hem i början av maj, säger Haddy.

Fotnot: Svenska ambassaden i Filippinerna skriver på sin hemsida att utländska resenärer med flygbiljett från Manila får ta sig in i Manila landvägen för att ta sitt flyg om de vid inresan till Manila visar id-handling och biljett för utrikes flyg som avgår inom 12 timmar.

Foto: Privat
Familjen vid Batu Caves i Malaysia.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE