Maya, 12, föreläser om mobbning för tusentals vuxna och barn

Publicerad 2020-03-08

Sveriges yngsta föreläsare vill sätta stopp för mobbning. I två år har 12-åriga Maya Runhagen rest runt på svenska skolor för att belysa och upplysa vuxna och barn.

– Det pratas nästan aldrig om mobbning på svenska skolor. En del barn vet inte ens vad det är, säger Maya Runhagen.

Maya Runhagen, 12, utsattes för grupptryck – nu förläser hon om mobbning runtom i landet.

Om några veckor ska 12-åriga Maya Runhagen från Uppsala föreläsa om mobbning och näthat på Moderateras Sverigemöte i Örebro. För 1500 politiker.

– Jag har aldrig föreläst för så många på en och samma gång. Det känns ju lite pirrigt, men jag är väldigt taggad. Jag känner en som har blivit nätmobbad så ämnet ligger nära hjärtat. På sociala medier och när man spelar onlinespel är det så lätt att vara anonym så det är många som "passar på".

Hon är en rutinerad föreläsare som har pratat om mobbning med tusentals barn och vuxna. Men för tre år sedan var Maya Runhagens vardag en helt annan. Trean var tuff. Hon utsattes för grupptryck, blev pressad att göra sådant hon inte ville och mådde dåligt. Under sommaren, efter många samtal med mamma Frida Runhagen bestämde hon sig för att göra upp med grupptrycket – genom att föreläsa om mobbning på sin skola.

Yngst i Sverige

Men det blev betydligt mer än en föreläsning på skolan. Snart var Maya en flitigt anlitad föreläsare som fick turnera på landets skolor, fritidsgårdar och events. Maya har även vunnit pris som Årets nätängel och varit nominerad till Svenska hjältar. Trots att hon är en rutinerad talare som har hållit på i några år är hon fortfarande Sveriges yngsta. Och hon brinner för sin sak.
— Jag var väldigt chockad till att börja med när alla förfrågningarna ramlade in. Och glad. Men sen blev jag lite ledsen när jag tänkte på att det faktiskt behövs på alla de här platserna, att mobbning är så vanligt. Jag är samtidigt glad och tacksam över att jag kan komma och föreläsa. Jag kommer aldrig, aldrig att sluta med det här.

Många barn kontaktar Maya för att prata om vad de utsatts för.

Skolan måste göra mer

Efter föreläsningarna brukar unga komma fram till Maya och berätta om vad de har varit med om. Maya har också en Instagram dit unga skriver för att lätta sig hjärta eller få tips. Barn skriver att de själva eller deras kompisar blir utsatta, många vet inte vem de ska vända sig till eller hur de kan hjälpa sina kompisar.

— Det är små och stora grejer, men det är svårt att inte bli känslosam när man får ta del av. Jag brukar svara att det är viktigt att visa den som blir utsatt att man finns där för den, och att personen blir sedd. Och att man alltid ska vända sig till en vuxen, det är de vuxnas ansvar. För ytterst är det de vuxnas ansvar att stoppa mobbning, säger Maya och fortsätter:

– Om man går runt och bär på mycket alldeles själv kan det leda till hemska saker. Att man inte vill gå till skolan, inte vill leva längre. Jag tar alltid upp hur viktigt det är att be om hjälp, tala med någon vuxen.

Skolan brister på många plan, tycker Maya.

– Det saknar mycket i skolan. Det pratas nästan aldrig om mobbning. Det skulle man kunna ha en hel lektion eller ett helt skolämne om, hur vi är mot varandra. Det är så många som inte ens vet vad mobbning är. Det behövs mer samtal om mobbning och det är det jag vill förmedla till alla vuxna.

”Vill få stopp på allt”

Mamma Frida är väldigt involverad. Först var hon handfallen över alla förfrågningar som strömmade in på mejlen och telefonen men sedan fick hon och Maya hjälp av en kompis till familjen som var eventansvarig.

Förutom att föreläsa om hur man stoppar mobbning gillar 12-åringen att dansa och gör det med råge – måndag, onsdag, torsdag, söndag. Hon drömmer också om att bli jurist. Eller satsa på föreläsningarna på heltid – tiden får utvisa.

– Men jag vill verkligen, verkligen aldrig sluta hålla på med det här. Jag vill hålla på med det här tills jag blir jättegammal, tills jag dör. Jag vill få stopp på allt. Men jag kommer aldrig att klara de här själv.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln