Virustrots i Nicaragua: ”Kärlek i coronans tid”

Mattias Mächs/TT

Publicerad 2020-03-16

Anhängare till Nicaraguas president Daniel Ortega i manifestationen "Kärlek i covid-19:s tid" i huvudstaden Managua i lördags, den 14 mars.

Medan resten av världen ställer in evenemang och förbjuder folksamlingar gör regeringen i Nicaragua tvärtom och har de senaste dagarna i strid med alla vetenskapliga råd kallat till stora manifestationer.

I lördags tågade tusentals människor tätt tillsammans genom Nicaraguas huvudstad Managua. De hade hörsammat uppmaningen från regeringen om att ge sig ut och manifestera under parollen "Vi vandrar med trons och hoppets styrka" – med tillägget "Kärlek i covid-19:s tid".

Covid-19 är namnet på den sjukdom som det nya coronaviruset ger upphov till, och parollen är en anspelning på den colombianske författaren Gabriel García Márquez romantitel "Kärlek i kolerans tid".

Tilltaget kritiseras

Både unga och gamla deltog i manifestationen, som var den största regeringsvänliga demonstrationen på flera år, rapporterar den spanska nyhetsbyrån EFE.

"Leve befälhavare Daniel, leve kamrat Rosario, leve den sandinistiska fronten", skanderade folkmassan, till stöd för president Daniel Ortega, hans fru och vicepresident Rosario Murillo och regeringspartiet FSLN.

Enligt myndigheternas officiella siffror har Nicaragua ännu inte upptäckt något fall av det nya coronaviruset.

Men tilltaget att kalla till en stor manifestation som går stick i stäv med vetenskapliga råd i ett läge där viruset sprider sig allt snabbare i Latinamerika kritiseras från flera håll. Många påpekar att det kan finnas oupptäckta fall i landet.

Tar det med ro

Få tycktes dock oroa sig för risken för virusspridning under marschen i Managua, vilket speglar den inställning som regeringen hittills haft i frågan.

Man har nöjt sig med att gå ut med viss information om viruset och meddelat att man varken ämnar införa reserestriktioner, beordra om karantän eller förbjuda stora folksamlingar.

"Varje stat, varje regering, vidtar sina egna åtgärder, utifrån sin situation och sina omständigheter", säger Murillo i ett uttalande via regeringsanknutna medier, enligt EFE.

Utlyst nödläge

Strategin skiljer sig tydligt från centralamerikanska grannländers.

El Salvador, som inte heller har något bekräftat fall av viruset, har utlyst nödläge och beslutat om begränsningar för folksamlingar, inskränkningar i rörelsefriheten och inreseförbud för samtliga utländska medborgare.

Bland länderna i regionen som nåtts av sjukdomen finns Guatemala och Panama – där dödsoffer redan krävts – samt Honduras och Costa Rica. Dessa länder har vidtagit vissa åtgärder såsom att förbjuda folksamlingar eller begränsa inresor.