Så lever de kungligt utan någon titel

Madeleines och Carl Philips barn inte unika

Av: Eva Åström

Publicerad:
Uppdaterad:

Prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn är inte unika. I alla fall inte i skaran som förlorat titeln kunglig höghet. 

En hel drös med internationella prinsar, prinsessor och deras barn har fått gilla läget.

Att släppa den kungliga titeln kan vara frivilligt. Eller påtvingat.

Någon väljer kärleken, en annan bryter oförlåtligt traditionen och en tredje vill gå sin egen väg.

Inte för att unge Archie Harrison Mountbatten-Windsor bryr sig det minsta, men fortfarande undrar många varför prins Harrys och Meghan Markles lille son inte begåvades med någon titel när han föddes.

1 av 3 | Foto: AP
Prins Harrys och Meghan Markles son Archie Harrison Mountbatten-Windsor begåvades inte med nån kunglig titel när han föddes.

Archie är ju faktiskt sonson till en blivande kung, farfar Charles, som vid snart 71 års ålder fortfarande väntar på att få överta tronen efter sin mamma, drottning Elizabeth II, 93.

Nu vet vi att drottningen faktiskt erbjöd Archie en hederstitel, men det tackade hans föräldrar nej till av okänd anledning.

De verkar sätta en ära i att leva ett så vanligt liv som möjligt för kungligheter.
I det konceptet ingår att deras son inte ska tyngas ner av en kunglig titel. Ibland känns skyddandet av sonen nästan lite fånigt, som att de håller Archies gudföräldrar hemliga.

Brittiska prinsessan Annes barn har inga titlar.
Foto: GARETH FULLER/POOL
Brittiska prinsessan Annes barn har inga titlar.

Tackade nej

Archies gammelfaster prinsessan Anne tänkte på samma sätt när hon gifte sig och fick barn. Hennes förste make Mark Phillips tackade artigt nej till den grevetitel som hans svärmor drottningen erbjöd honom. Därför blev också parets barn, Peter Phillips och Zara Phillips, utan titlar.

Naturligtvis gjorde inte det någon skillnad. De är barnbarn till en regerande drottning, mamma bär hederstiteln ”Princess Royal” och de tillhör den kungliga familjen och blir behandlade som kungligheter.

Fick överge titeln

Drottning Elizabeths make Philip var tvungen att överge sina titlar prins av Danmark och prins av Grekland när han 1947 gifte sig med henne. I stället blev han ”Hans kungliga höghet, hertigen av Edinburgh” och det skulle dröja tio år innan han officiellt blev utnämnd till prins av Storbritannien.

Går vi längre tillbaka i tiden hittar vi drottning Elizabeths farbror, kung
Edward VIII. Han hade redan innan han blev kung ett förhållande med den två gånger frånskilda amerikanskan Wallis Simpson. Naivt nog inbillade han sig att brittiska folket och regeringen skulle acceptera att han och Wallis gifte sig och att hon skulle få titeln drottning.

Men han fick välja mellan kronan eller Wallis och valde henne. Som tröst fick de vid abdikationen 1937 titlarna hertigen och hertiginnan av Windsor, men någon kunglig höghet var han inte längre.

I Sverige är det kungen som delar ut kungliga titlar och det privilegiet har han använt flitigt de senaste åren. Även Chris O’Neill erbjöds en titel, troligen inte prins utan hertig, när han i maj 2013 gifte sig med prinsessan Madeleine. Hans mamma Eva, som är mycket förtjust i fina titlar, blev inte glad när han tackade nej till erbjudandet.

Men titeln hade inte bara medfört att Chris skulle vara tvungen att avsäga sig sina dubbla medborgarskap, amerikanskt och engelskt. Han måste också gå med på att avsluta sin karriär som affärsman. Inte Chris stil direkt.

Foto: CARINA JOHANSEN/TT
Prinsessan Märtha Louise av Norge tillsammans med schamanen Durek Verrett.

Fann en ny drömprins

När prinsessan Märtha Louise av Norge, 48, gifte sig med den då skandalomsusade författaren Ari Behn i maj 2002, fick hon behålla sin prinsesstitel. Men hon ströks från listan över de som får kalla sig kunglig höghet.

Att Ari inte skulle få någon titel var självklart, det finns inga grevar, hertigar eller baroner i Norge.

Nu är Märtha Louise och Ari skilda sedan två år och hon har funnit en ny drömprins, schamanen Durek Verrett. Tillsammans har de turnerat med en andlig show, som de fyndigt kallat ”Prinsessan och schamanen”.

Det föll inte i god jord hemma i Norge, landets prinsessa ”ska inte dra in pengar till ett kommersiellt jippo med hjälp av sin kungliga titel”.

Märtha Louise gjorde snabbt avbön på Instagram, sade sig förstå att männi-skor blir provocerade och att hon gjort ett stort misstag. Efter att ha pratat med familjen har de kommit överens om att hon enbart ska använda sin titel när hon representerar Norge och kungahuset och helt privat. I kommersiella sammanhang kommer hon att kalla sig Märtha Louise, helt enkelt.

Foto: KIN CHEUNG/TT
Thailändska prinsessan Ubolratana blev av med sin rang efter att ha gift sig med amerikanen Peter Jensen.

Den thailändska prinsessan Ubolratana blev av med sin rang och titel när hon gifte sig med amerikanen Peter Jensen. Varken den ena eller andra fick hon tillbaka efter skilsmässan. När hon flyttade tillbaka till Thailand gjorde hon flera framgångsrika filmer och satsade sedan på en politisk karriär.

Många trodde att den populära exprinsessan skulle bli premiärminister, innan hennes bror kung Vajiralongkorn satte stopp för planerna.

I Japan är det rena strömhoppet av prinsessor och det finns många av dem. Under 41 år föddes enbart flickor i den japanska kejsarfamiljen ända fram till 2006. Då fick nuvarande kronprins Naruhitos bror Akishino sonen Hisahito.

Foto: AP
Prinsessan Ayako gifte sig med en skeppsmäklare – och blev av med sin titel. Precis som alla japanska prinsessor som gifter sig med en ofrälse.

Får klara sig själva

Först gifte sig prinsessan Sayako med en ungdomsförälskelse, sedan hennes lillasyster Ayako med en skeppsmäklare. Nästa år planerar prinsessan Mako att gifta sig med sin fästman som är advokat.

Ingen japansk prinsessa får behålla sin titel om hon gifter sig med en ofrälse. De får en handfull (eller två) miljoner och sedan får de klara sig själva.

Men hur ska det gå för lille Archie?

Enligt en förordning utfärdad av drottning Elizabeths farfar George V ska regentens barn och barnbarn ha rätt att kalla sig Hans eller Hennes kungliga höghet.

För prins William gjordes undantag, hans barn blev alla kungliga högheter från födseln. Den dag prins Charles bestiger tronen får hans son Harrys barn automatiskt status som kungliga högheter. Om nu inte Harry och Meghan tackar nej till det också.

PODD Skandalen med Märtha Louises pojkvän

I podden Kungligt med Jenny och Sara pratar vi om den kungliga världen och allt som händer bakom kulisserna.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE