”Louise” fick trauman av våldet – men blir inte trodd

Publicerad 2020-01-04

Louise har levt gömd nära tre år från exsambon som anses kapabel att döda henne.

Hon fruktar ständigt att bli röjd – och nyligen var det nära.

Försäkringskassan skickade ett brev hem till exsambon.

PODD Gömda kvinnor – en serie av Kerstin Weigl
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Louise och hennes barn bor i en stad långt från den gamla hemkommunen. Nästan ingen vet att hon egentligen heter något annat. Även barnen har nya förnamn och måste ljuga om sin bakgrund.

I podden “Gömda kvinnor” berättar hon om deras vardag, och den ständiga oron för att bli hittad. Hon vet att myndigheter gör misstag. I somras skickade försäkringskassan en utbetalning till hennes gamla adress. Hon hade tur: det var hennes förra bankkontor som angavs. Annars hade exmaken fått hennes hemliga vistelseort i brevlådan.

– Systemet är jättelabilt, säger Louise.

Hon har skyddad folkbokföring, och syns inte i några offentliga register. Hon lämnar aldrig sitt personnummer. Inte ens i vården.

Louise beskriver i podden flera systemfel som gör livet svårt och farligt för den som lever gömd. Problemen började genast efter flykten till skyddat boende.

– Vi fick inte gå ut, inte ens i trädgården. Det var inte tryggt och jag kände mig inte trygg med att stå i fönstret ens. 

Några veckor senare flyttades hon till ett boende i en annan stad. Då gick hon till läkare och fick sjukintyg på att hon led av allvarliga trauman och inte kunde arbeta.

”Satt i polisförhör hela dagen”

Försäkringskassan godkände inte sjukanmälan - och menade att Louise skulle ha gått till arbetsförmedlingen första måndagen efter flykten.

– Men då fick jag ju inte gå ut och satt dessutom i polisförhör hela dagen.

Flera läkare har gett Louise diagnosen posttraumatiskt stressyndom, PTSD. Men försäkringskassan godtar inte det som sjukdom utan menar att Louise endast har en “socialt utsatt situation.”

Hon försörjde sig drygt ett år på barnbidrag och ett arv efter sin pappa. Nu har hon arbete.

Barnen börjar rota sig. Deras pappa vet inte var de bor.

Nyligen kom ett besked som skakar deras värld: exsambon kräver umgängesrätt. Barnen måste återigen tala med familjerättens utredare.

– För barnen är det jobbigt, det blir ett trauma igen för dom, säger Louise.

Lyssna på podden här