Förutspådde pandemin i egna boken – för 10 år sedan

Publicerad 2020-04-21

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

Redan 2010 förutspådde han virusutbrottet i sin bok Pandemi – som inte blev någon försäljningssuccé när den släpptes.

Tio år senare är Uppsalaprofessorn Björn Olsens bok högaktuell.

– För att citera Göran Greider: det är en bok som borde finnas hos varje riksdagsledamot, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

”Pandemier är allvarliga hot mot mänskligheten. Men vad är pandemier egentligen? Hur hotar de oss och hur kan vi undvika en kommande katastrof?”, så beskrivs Uppsalaprofessorn Björn Olsens bok, Pandemi, som gavs ut av Norstedts förlag 2010.

Med facit i hand visade sig Björn Olsens bok förutspå den numera pågående coronapandemin. Men där och då, när boken släpptes 2010, skapade den inga större rubriker.

– Jag minns att jag fick ge bort boken till mina studenter, eller så fick de betala en liten symbolisk summa. Den sålde inte så bra, ämnet var ganska inaktuellt på den tiden, säger Björn Olsen som tio år senare skulle kunna säga ”vad var det jag sa”.

– Flera studenter som fick min bok har kontaktat mig nu i efterhand och frågat ”hur kunde du veta det där?”.

Hur nära sanningen kom du i boken?
– Förutom att jag trodde mer på influensa än coronavirus var det mesta rätt. Dödligheten är dessutom ungefär densamma. I boken beskriver jag bland annat vad som händer, mekanismerna bakom, klimatförändringarnas påverkan, ryktesspridning och hur det sprider sig.

Den tio år gamla boken har fått nytt liv.

Nytt liv för boken som har hamnat på topplistorna

Med anledning av covid-19-utbrottet valde förlaget Norstedts nyligen att ge ut boken på nytt, och den här gången har boken tagit sig upp på försäljningslistorna.

– Boken lever sitt eget liv just, vilket är kul. Det är en bok som borde finnas hos varje riksdagsledamot, fortsätter Björn Olsen.

Blir det en ny bok efter detta?
– Det blir inte någon helt ny bok, däremot kommer det att komma ett avsnitt om coronavirus i boken så småningom.

”Inget samhälle du vill vakna upp till”

Enligt Björn Olsen är den pågående coronakrisen den värsta sedan spanska sjukan som bröt ut strax efter första världskriget, men att det också kunde ha blivit betydligt värre.

– Det läskiga med spanska sjukan var att den slog mot unga vuxna, alltså de mellan 20–40, och inte mot äldre och multisjuka som är fallet med covid-19. Så vi har ändå haft tur.

Hur illa hade det kunnat bli?
– Tänk om det här viruset, precis som det under spanska sjukan, hade slagit mot yngre personer – och med den globala livsstil vi har idag. Det hade inte slutat bra, säger Björn Olsen och fortsätter.

– När det gäller covid-19 är dödligheten dessutom bara runt två procent, men det hade lika bra kunnat legat på kanske tio procent, det är inget samhälle du vill vakna upp till. Då kommer det att bli väldigt otrevligt.

PODD Så ska Tyskland öppna samhället i coronakrisen

Tyskland är ett av de länderna som har låga siffror när det gäller antalet döda i covid-19. Nu har man efter några veckors lockdown börjat öppna upp samhället igen. Vad händer när man öppnar upp och finns det en oro för en andra våg? Det handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln