Så klarar sig äldre i isoleringen

PRO: Viktigt att nå även dem utan internet

Uppdaterad 2020-04-05 | Publicerad 2020-04-04

Vinprovningen är inställd, teaterresorna och temaresorna likaså.

Nu isoleras våra pensionärer i hem och på äldreboenden.

– Men många förstår nu att det är djupt allvar, säger Christina Tallberg, PRO.

Dagens pensionärer är betydligt mer aktiva än tidigare generationer och vill inte kompromissa med något. De vill fortsätta resa, ta del av kulturen och testa olika viner.

Men när coronaviruset drabbade Sverige ställdes aktiviteterna för äldre in. Nu ska alla över 70 år hålla sig undan.

– Vi ska undvika onödiga kontakter och egentligen bara gå ut och hämta frisk luft och ta promenader för att röra på oss, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg, 77.

– Jag tillhör dem som är friska och krya, men jag håller mig mycket bestämt till de regler som är, stanna hemma och inte resa bort. Vi har ett fritidshus som vi gärna skulle åka till i påsk, men det gör vi inte.

Många pensionärer hör av sig till PRO, både lokalt och nationellt. Framför allt frågar de om hur länge de ska vara isolerade. Nu ger pensionärsföreningen råd och tips på sin hemsida om aktiviteter som kan göras hemifrån.

– Det kan vara konsumentfrågor, som att handla på nätet till exempel, nu när vi inte ska gå och handla i butikerna. Eller tips som att man kan titta på olika museisidor och få guidade visningar. Eller tips om att röra på sig.

PRO:s ordförande Christina Tallberg.

Men det finns äldre som inte har kunskap eller möjlighet att utnyttja internet för att hålla kontakt med nära och kära. Det är viktigt att de blir kontaktade, menar Christina Tallberg.

– Lokalföreningarna har ringkedjor där man ringer till medlemmar. I synnerhet till dem som man vet är ensamstående i hög ålder och kanske inte har så många runt omkring sig som de har kontakt med.

– Det är jätteviktigt att det finns wi-fi på äldreboenden. På en del håll i landet har man aktiverat det och skaffat lite mer plattor. Där kanske någon hjälper till, för i synnerhet nu måste man upprätthålla de här kontakterna med också de mest sköra.

Hon uppmanar också dem som är lite piggare att fundera över vilka äldre personer som finns i den nära omgivningen: Släkt, vänner, bekanta eller grannar.

– Hur mår man? Behöver man hjälp med någonting? Vi som ringer har kanske ett nätverk så att någon kan hjälpa till. Det tror jag är det viktigaste.

– Man ska inte på något sätt bidra till att öka smittan, utsätta andra för smitta eller belasta sjukvården, för den behövs. Vi vet ju att folk inte slutar att insjukna i stroke, hjärtinfarkt eller vara med om trafikolyckor på grund av coronan. De som behöver akutsjukvård måste också kunna få det utifrån sina behov.

PRO tipsar: Det kan du göra

Skriv brev
– Skriv riktiga brev till varandra, långa brev som man gjorde förr i världen. Det här med att man berättade en massa saker, fick ta del av tankar och sådant tror jag kan vara väldigt kreativt, säger Christina Tallberg.

Digitala frågesporter
– Lokalföreningarna är väldigt kreativa, vår förening här i Tyresö där jag bor hade för en vecka sedan digital frågesport. De brukar ha en 30-40 personer som deltar i frågesporter. Nu gjorde man det digitalt istället.

Digitala promenader
– Det finns mängder med digitala promenadstråk. I Skåne, i Klippan, får man en guidad tur. Man kan också gå in på en speciell app och höra vad man passerar på vägen av intresse – och kanske få lite historia bakom.

Ta kontakt om du behöver stöd
– Kontakta kyrkan, Röda korset eller någon av stödlinjerna.