Trump: Två tuffa veckor väntar

Prognosen: 100 000–240 000 döda

Uppdaterad 2020-04-02 | Publicerad 2020-04-01

USA:s riktlinjer för social distansering förlängs till den 30 april.

Landets myndigheter fruktar att hundratusentals amerikaner kan dö i coronautbrottet.

– Det väntar två väldigt, väldigt smärtsamma veckor, säger president Donald Trump på en pressträff.

Med 865 nya dödsfall – den högsta dagssiffran hittills – har totalt över 3 800 personer dött i USA, enlig Johns Hopkins-universitetet. Mer än 188 000 smittfall har bekräftats i landet.

Donald Trump betonade på tisdagens presskonferens i Vita huset vikten av att följa de restriktioner som satts in för att bekämpa spridningen av det nya coronaviruset.

– Det är en fråga om liv och död, säger han.

”En svår tid ligger framför oss”

Trump förklarar att alla medborgare måste göra uppoffringar och att den kommande månaden blir utmanande.

– Varje amerikan måste vara beredd på att en svår tid ligger framför oss. Vi kommer att ha två väldigt tuffa veckor, säger han.

Sjukvårdspersonal hjälper till att transportera bort en person som dött av coronaviruset i New York.

Vita husets coronagrupp spår att mellan 100 000 och 240 000 amerikaner kommer att dö i pandemin om de nuvarande riktlinjerna för social distansering upprätthålls.

Fauci: Rimlig siffra

Immunologen Anthony Fauci säger att USA nu måste ställa in sig på åtminstone 100 000 döda och att det är en ”rimlig siffra”.

– Kommer det bli så många? Jag hoppas inte det, ju mer vi pressar tillbaka spridningen desto mindre sannolikt blir det. Men realistiskt sett måste vi förbereda oss på att det är en möjlighet, att det är så det kan bli, säger han.

Utan restriktioner skulle det enligt prognosen jämförelsevis dö mellan 1,5 och 2,2 miljoner människor.

President Trump under kvällens presskonferens. I förgrunden står vice president Mike Pence och Dr Debroah Birx.

Riktlinjerna innebär bland annat en uppmaning till amerikanerna att undvika folksamlingar, att arbeta hemifrån och att sköta skolundervisningen på distans. Många delstater och lokala myndigheter har infört betydligt hårdare restriktioner än så.

Sjukhusfartyget USNS Comfort utanför Manhattan. Fartyget ska avlasta New Yorks sjukhus men inte primärt ta hand om coronapatienter.

PODD Därför är USA så drabbat av corona

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om varför USA blivit så drabbat av coronaviruset och hur Donald Trump hanterar krisen. Kan det komma att påverka valet i höst? Gäst: Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen