Ökad takt om kostnadsutjämning

Av: TT

Publicerad:
Civilminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Civilminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild.

Regeringen skyndar på förslaget om en ökad kostnadsutjämning mellan kommuner och regioner, rapporterar Sveriges Radio. Förändringen ska enligt förslaget träda i kraft redan vid årsskiftet.

Stefan Löfven offentliggjorde under sitt sommartal att regeringen vill att kostnadsutjämningen mellan storstadsområden och mindre kommuner ökar. Kostnadsutjämningen kommer att öka från 9,7 till 11 miljarder kronor.

– Det här är extremt viktigt för glesbygdskommunerna och glesbygdsregionerna. Därför gjorde vi bedömningen att det här är av högsta prioritet att den här förändringen, uppdateringen och förstärkningen av utjämningen träder i kraft så fort som möjligt för läget i många glesbygdskommuner är akut, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Förslaget bygger på en utredning som presenterades förra året, dock med vissa förändringar. Det handlar bland annat om att övergångstiderna för kommuner och regioner som drabbas av ökade kostnader förlängs. Enligt Ardalan Shekarabi pågår förhandlingar för att få ett brett stöd i riksdagen fortfarande.

Publicerad: