Gymnasiekedja hotas med mångmiljonvite

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Skolinspektionen hotar gymnasiekedjan Praktiska Sverige med vite. Arkivbild.
Foto: Staffan Claesson
Skolinspektionen hotar gymnasiekedjan Praktiska Sverige med vite. Arkivbild.

Gymnasiebolaget Praktiska Sverige AB riskerar att få betala sju miljoner kronor i vite om den inte ser till att eleverna får de praktikplatser och den studiehandledning i modersmålet som de har rätt till. Skolinspektionen kräver också att Praktiska Sverige förstärker skolornas elevhälsa och studie- och yrkesvägledning.

Bakgrunden till Skolinspektionens beslut är myndighetens tidigare granskning av 22 av Praktiska Sveriges 33 gymnasieskolor. Utifrån dessa har Skolinspektionen sett återkommande brister som nu alltså måste åtgärdas.

Vad gäller elevernas praktik konstaterar Skolinspektionen att det finns elever som inte har en APL-plats och att detta inte kontrolleras och följs upp på huvudmannanivå. Skolinspektionen efterlyser också uppföljning av resultat för de närmare 1 800 elever som läser på ett introduktionsprogram. Enligt Praktiska Sverige kan bolaget inte följa i vilken mån eleverna blir klara och kommer över på nationella program.

Praktiska Sverige har fram till den 30 januari på sig att komma tillrätta med de brister Skolinspektionen pekat på. Bolagets gymnasieskolor har totalt närmare 6 000 elever.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%