Brittiskt regnväder drar in över landet

Högsommarvärmen tar slut – ersätts med ”normala septembertemperaturer”

Av: Michael Toll

Publicerad:
Uppdaterad:

Passa på att njuta av sommarvärmen. För snart drar en fuktsmocka från England in över landet. 

De varma brisarna ersätts med regn och rusk. 

– Den sista sommardagen kan mycket väl vara i morgon, säger Stina Karlsson, meteorolog på Foreca. 

De senaste dagarna har i stort sett hela Sverige badat i sol och högsommartemperaturer. Ett högtrycksområde har parkerat över landet och gjort att många önskat att de hade planerat in en sen semester i år. Men snart kan blöta badkläder och grillglöd vara ett minne blott.

Enligt väderprognosen kommer den närmaste veckan att bjuda på betydligt svalare väder. Lokala skurar, åska och oväder kommer dra in över hela landet. 

– Det känns lite deppigt att säga att sommaren är över. Men högsommarvädret ser definitivt ut att ta slut efter i morgon onsdag, säger Stina Karlsson.

Redan på torsdag blir det ostadigt i hela landet med en hel del regn eller åskskurar. Mest regn väntas i de sydvästra delarna av landet. Och graderna beräknas sjunka ordentligt. Norrland ser ut att få mest uppehåll.

1 av 3

Under natten till fredag passerar sedan en kallfront från de brittiska öarna som sveper bort varmluften och för med sig regn österut över landet. Frampå dagen dröjer regnet kvar över norra Norrland. I övriga landet bjuder fredagen dock mest på uppehållsväder och temperaturer i allmänhet runt 20 grader.

– Fredagen kan bli helt okej på sina håll. Men de senaste dagarnas supervärme är det inte tal om, säger Stina Karlsson.

Fler lågtryck nästa vecka

Till helgen blir det ostadigt i hela landet med lokala skurar.

– Småland ser ut att få bäst väder med uppehåll och en temperatur runt 20 grader, säger Stina Karlsson.

Under nästa vecka ser det ut som ytterligare ett antal lågtryck drar in västerifrån som förstärker det ostadiga vädret. På sina håll kan det komma en hel del skurar. Göteborg kan få runt 15–20 millimeter i mitten av nästa vecka.

– Temperaturerna blir mer normala för september. 15-20 grader i södra och mellersta delarna av landet, 10-15 grader i norr, säger Stina Karlsson.

Fortsatt torrt på Öland

Ett ställe som dock fortsätter att ha torka är Öland. Hittills under augusti har ön knappt fått något regn över huvud taget. Och enligt prognosen ser det ut att fortsätta så. Nederbörden på Öland de närmaste tio dagarna tycks inte bli mer än 3–4 millimeter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN