Tyskland: Navalnyj förgiftades med nervgiftet novitjok

Av: Ebba Thornéus, Linus Lindgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj förgiftades ”utan tvekan” med nervgiftet novitjok.

Det uppger den tyska regeringen i ett pressmeddelande på onsdagen.

– Brottet mot Alexej Navalnyj är riktat mot de grundläggande värderingarna och rättigheterna som vi står för, säger Angela Merkel.

Oppositionspolitikern Alexej Navalnyj var på väg med flyg från Tomsk till Moskva i slutet av augusti i år när han insjuknade med symtom på förgiftning.

Efter att planet tvingats nödlanda i staden Omsk, dit Navalnyj fördes akut till sjukhus, fördes han sedan med tyskt ambulansflyg till Berlin för fortsatt vård.

Under onsdagen meddelade den tyska regeringen i ett pressmeddelande att tester visar att det ”utan tvekan” rör sig om det sovjetiska nervgiftet novitjok.

Merkel om nya uppgifterna

Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, kommenterade händelsen på en presskonferens under eftermiddagen. Hon inledde med att säga att det nu går att ställa det utom rimligt tvivel att Alexej Navalnyj utsattes för en attack.

Hon säger även att det här väcker frågor som bara den ryska regeringen kan svara på.

– Brottet mot Alexej Navalnyj är riktat mot de grundläggande värderingarna och rättigheterna som vi står för, säger hon enligt Focus.

Samma gift som Skripal

Blodproven har analyserats vid ett tyskt militärsjukhus och Tyskland uppmanar nu Ryssland att förklara sin roll i det hela.

Det tyska utrikesministeriet kommer att kalla till sig den ryske ambassadören samt informera både EU- och Nato-medlemmar om testresultaten samt diskutera hur man ska gå vidare med informationen.

Novitjok är samma nervgift som ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia utsattes för i sydengelska Salisbury 2018.

Boris Johnson: ”Rättvisa ska skipas”

Även Storbritanniens premiärminister, Boris Johnsson, har uttalat sig om händelsen.

”Det är upprörande att ett kemiskt vapen användes mot Alexej Navalnyj. Vi har upplevt de dödliga konsekvenserna av novitjok i Storbritannien”, skriver premiärministern på Twitter.

Han skriver även att Ryssland måste svara på frågor kring det här och att Storbritannien kommer att arbeta med sina internationella partners för att se till att rättvisa skipas.

”Ren lögn”

Den ryska statstelevisionens kanal Rossija 1 har tidigare hävdat att Navalnyj blev sjuk efter att han hade druckit en energidryck.

Något som tillbakavisas av Navalnyjs stab som ”ren lögn”.

– Aleksej drack ingen energidryck, har Navalnyjs pressekreterare Kira Jarmysj förklarat och uppgav att det enda han drack före Moskvaflighten var en kopp te.

Navalnyj ligger fortfarande i koma, men kommer enligt Charité-sjukhuset, där han vårdas, att överleva. Enligt nyhetsbyrån AFP förbättras hans tillstånd sakta.

”Allting tyder på ryska säkerhetstjänsten”

Enligt Martin Kragh vid Utrikespolitiska institutet, UI, tyder allting på att den ryska säkerhetstjänsten har varit inblandade.

– Den typen av kemiska stridsmedel kan bara administreras med tillstånd av väldigt få individer i det ryska politiska systemet. Den här typen av preparat är under strikt kontroll av säkerhetstjänsten, säger Martin Kragh chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid UI, till TT.

De ansvariga för förgiftningen har naturligtvis varit medvetna om vad analysen skulle visa – och vart misstankarna skulle riktas. En badwill som de helt enkelt ignorerat, enligt Martin Kragh.

– De personer som ligger bakom det här dådet vill skicka en signal till alla i den ryska oppositionen, säger han till TT.

Aleksej Navalnyj vid protester i Moskva hösten 2019.
Foto: Dmitri Lovetsky / TT NYHETSBYRÅN
Aleksej Navalnyj vid protester i Moskva hösten 2019.
Foto: Pavel Lebedev / Vkontakte
Bild tagen ur medpassageraren Pavel Lebedevs film, där Aleksej Navalnyj dricker te på flygplatsen i Tomsk. ”God morgon, Aleksej”, står det skrivet i bilden.
Publicerad:

LÄS VIDARE