Ungdomar kapade Trumps valmöte - bokade tusentals gratisbiljetter

Kongressledamotens hån: Du blev precis grundlurad

Publicerad 2020-06-21

Trump trodde att en miljon människor ville delta i hans valmöte i Tulsa, Oklahoma.

Men när det väl blev dags gapade läktarna tomma.

Orsak: Ungdomar på sociala medier lurade kampanjen genom att boka upp tusentals gratisbiljetter utan att dyka upp.

Tonåringarnas kupp tycks ha lyckats – Trumps kampanj trodde in i det sista att en miljonpublik var att vänta i Tulsa. Under veckan hade kampanjmanagern Brad Parscale skrutit om den enorma efterfrågan och hävdade att mötet skulle bli ”det största någonsin x 10”. Fler möten övervägdes i staden. Men den enorma arenan som hade bokats för eventet hade flera tomma läktare och utomhustalen som Trump och vicepresidenten Pence planerat fick ställas in med bara några timmars varsel. Den väntade publiken uteblev.

Miljonpubliken som Trump förväntade sig uteblev.

Nu hånas presidenten på Twitter av bland andra kongressledamoten Alexandria Ocasio Cortez.

”Du blev precis LURAD av tonåringar på TikTok som översvämmade Trumpkampanjen med falska biljettbokningar och lurade dig att tro att en miljon människor ville gå på ert vitmakt-uppträdande tillräckligt mycket för att fylla en area under covid”, twittrade hon.

Kongressledamoten Alexandria Ocasio Cortez.

Trumpkampanjen var inte sen att hitta andra orsaker till den glesa publiken. En förklaring var att hotet om våldsamma protester skulle ha skrämt bort en stor del av anhängarna. En annan att anti-Trump-grupper blockerat ingångarna till arenan.

En av ungdomarna som deltog i kuppen förklarade i New York Times hur det hela hade gått till. Biljetterna kunde bokas gratis, två per person, något som tusentals användare av sociala medier gjorde. Genom videoklipp på Youtube delades budskapet utan att Trumpkampanjen noterade det.

– Det spreds mest på Alt TikTok, säger Youtubern Elijah Daniel, 26, till tidningen.

Brad Parscale hävdar dock att eventet ändå blev en succé, med tanke på alla tittare på Facebook och Youtube som såg och delade Trumps framträdande.