Polisvåldet i USA

George Floyd, 46, dödades av polisen – massprotester i USA

Händelsen filmades av vittnen

Av: 

Sophie Stigfur

NYHETER

Med ett knä mot halsen pressar fyra poliser den obeväpnade mannen mot marken tills han tappar medvetandet. Senare dör han.

Fallet med George Floyd har väckt raseri i hela USA.

– Att vara svart i USA ska inte vara en dödsdom, säger Jacob Frey, borgmästare i Minneapolis.

– Jag kan inte andas.

Orden som George Floyd, 46 år, pressade fram strax innan han förlorade medvetandet medan han trycktes mot marken av fyra poliser, har skakat hela landet.

Detta efter att hela händelseförloppet filmats, och spridits på sociala medier.

Trots att Floyd svimmade fortsatte poliserna att trycka ned honom, bland annat med ett knä mot hans hals, innan han till slut bars in i en ambulans. Samtidigt stod människor bredvid och bad polisen att lätta på greppet, rapporterar bland andra Washington Post.

Floyd dog sedan på sjukhus.

Bakgrunden till den tragiska händelsen var att en butik slagit larm om att Floyd misstänkts ha betalat med en falsk 20-dollarsedel.

Den virala filmen, som fick över sju miljoner visningar på ett dygn, ledde under tisdagen till massdemonstrationer i delstaten Minnesota mot polisbrutalitet och övervåld mot afroamerikaner.

Jacob Frey, borgmästare i Minneapolis, är en av flera som fördömt händelsen.

– Att vara svart i USA ska inte vara en dödsdom, säger han i ett uttalande.

”Inget hastigt taget dåligt beslut”

Poliserna uppgav först att mannen gjort fysiskt motstånd. Något som snabbt kunde motbevisas.

De fyra poliserna har avskedats med omedelbar verkan och FBI har tagit över fallet för utredning. Ett solklart val, enligt borgmästare Frey.

– I fem minuter såg vi hur en vit polisman pressade sitt knä mot nacken på en svart man som var helt hjälplös. I fem hela minuter. Det här kan inte förklaras som ett hastigt taget dåligt beslut, säger han i en intervju med North News.

Flera fall av dödligt polisvåld mot svarta

Poliskåren i Minneapolis har kritiserats för övervåld mot svarta vid upprepade tillfällen de senaste åren.

Särskilt uppmärksammat blev det tragiska fallet 2016, när den 32-årige Philando Castile uppmanades att köra sin bil, med barn och flickvän i, åt sidan.

När polisen bad honom visa sitt körkort, sträckte Castile sin arm in i bilen – och sköts då ihjäl med sju skott. Polisen hävdade senare att de trott att Castile sträckt sig efter ett skjutvapen.

Tidigare i maj har fallet med 25-åriga Ahmaud Arbery, som sköts ihjäl under en joggingtur i Georgia, väckt stor uppmärksamhet. De två vita män som var skyldiga till dådet greps inte förrän två månader senare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Nederländerna–Ukraina i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Två svarta män ihjälskjutna av polis på två dagar - allt filmades

ÄMNEN I ARTIKELN

Polisvåldet i USA

USA

Minneapolis

Minnesota

Våldsbrott